Sattvik Beslenme Nedir?
Beslenme ve Diyet

Sattvik Beslenme Nedir?

153 Görüntülenme 18/04/2024

Sattvik beslenme yalnızca bir beslenme çeşidi değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. Yediğiniz besinlere sadece hayatınızı devam ettiren gıdalar olarak bakarsanız bu durum yalnızca bir yeme içme hali olur. Fakat bazı beslenme çeşitleri, içerisinde felsefesini de barındırır. Bedenle bağlantılı olan ruh besinler aracılığı ile iletişim kurarak bu felsefeyi sağlamış olmayı amaçlar. Bu beslenme temel olarak yoga felsefesi ile bağdaşan ve bu yolda açığa çıkmış bir felsefedir. Kelime anlamı olarak sattva ‘uyum’ demektir. Bu kelimeden türeyerek beslenme çeşidine ismine vererek beden ve ruhun uyum ve denge içinde olması sattvik beslenme nedir sorusuna yanıt olabilir. Aynı zamanda, bedenin ve zihnin dinginlik, huzur, sakinlik ve temizlik içinde olmasını amaçlar.

Sattvik Beslenme Prensipleri Nelerdir?

Sattvik beslenme prensipleri temelde yoga ile bağlantılıdır. Yoga felsefesi en temel anlamlarıyla bedenin kötülüklerden, kötü enerjilerden, ruhun dengesini bozan her şeyden arınmış olmayı ister. İçsel bir dinginlik amaçlar. Bu da olabildiğince temiz bir beslenmeyi getirmelidir. Ruhun temiz olması beden ile de ilişkilidir ve beden yedikleri ile bağlantılıdır. Bunun üzerine bir felsefe edinmiş olan bu beslenme çeşidi de bazı prensiplerle ilerler:

  • Doğal besinlerin tüketimini amaçlar.
  • Zihin için uyarıcı olan besinlerden uzak durmayı amaçlar.
  • Bedeni yoran ve kötü etkileyen gıdalardan uzak durmayı amaçlar.
  • Gerekli besinleri alıp dengede olmayı amaçlar.
  • Hayvansal, işlenmiş, kafeinli, fermente, soğan ve sarımsak gibi besinlerden uzak durmayı amaçlar.

Sattvik Diyeti Nasıl Yapılır?

Sattvik beslenme yüksek oranda bitkisel kaynaklı bir beslenmedir. Bu yüzden, hayvansal gıdalardan tamamen kaçınılmalıdır. Hayvansal gıdalar arasından süt kabul edilebilir olanıdır. Fakat bunun doğal bir yolla alınmış olması gereklidir. Yine de en iyisi bitkisel alternatif olan badem, yulaf, soya sütü gibi ürünlerdir. Örnek vermek gerekirse sattvik yiyecekler şu şekilde listelenebilir:

  • Sebze, meyveler ve bunlardan elde edilen doğal ürünler,
  • Tahıllar ve kuruyemişler,
  • Baklagiller,
  • Bitkisel Yağlar,
  • Doğal süt ürünleri,
  • Baharatlar,
  • Bal gibi doğal tatlandırıcılar,
  • Kafeinsiz ve katkısız içecekler.

Bunların dışında kalan besinlerden uzak durmak, belirtilen besinleri doğal olarak tüketerek bu diyeti hayatınıza uygulamış olursunuz.

Sattvik Beslenmenin Faydaları

Sattvik beslenme faydaları oldukça fazladır. Bu tip beslenme  doğal ve organik ürünleri temel aldığı için öncelikle oldukça temiz bir beslenmedir. İlaçlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durmayı sağlaması ile zararlı olan bu gıdalardan vücudu uzak tutar. Çeşitli sebze ve meyve tüketimi olur. Baklagiller ile gerekli protein alımı sağlanır. Ayrıca, hayvan etlerinin tüketimi reddedildiği için kötü yağları vücuda almayarak kolesterol riskini ortadan kaldırır. Tüm bunlar vücut ve ruh için tamamen faydayı amaçlar. Bu beslenmenin amacı da zaten bedeni yormamak, onu bir dinginlik içinde tutmaktır. Yorulmayan beden açık ve temiz bir zihin demektir. Bu beslenme, bedenin temiz olması ve iyi bakılmış olmasını sağlar.

Sattvik Beslenme Kahvaltı

Sattvik beslenmede öğünlerde hangi yemekleri yiyebileceğiniz hakkında önerilere ihtiyacınız olabilir. Satvik beslenme kahvaltı listesi şu şekilde oluşturulabilir:

  • Doğal yoldan elde edilen peynir
  • Zeytin,
  • Sebzeler ve meyveler: Domates, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, çilek vs.,
  • Kuruyemişler,
  • Bal,
  • Kafeinsiz bitki çayları,
  • Yulaf ile hazırlanmış kaseler: Yulaf, yağlı tohumlar (chia, keten), süt, kuruyemiş, meyveler ile yulaf kaseleri hazırlayıp dengeli bir kahvaltı yapılabilir.

Bu öğünden sonrası veya diğer öğünler arası aç olma durumlarında kuruyemiş, taze meyveler ve kuru meyvelerden yardım alabilir, ara öğünleri bunlarla yapabilirsiniz. İçecek olarak da kafeinsiz bitki çayları, doğal meyve suları ve su tüketebilirsiniz.

Sattvik Beslenme Öğle ve Akşam Yemeği

Sattvik beslenmede öğle ve akşam yemeğinde ise sebzeler, baklagiller ve tahıllarla hazırlayacağınız çeşitli yemekler olabilir. Bu tamamen sizin elinizde. Önemli olan doğal ürünlerle hazırlamış olmanız. Burada da yine paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekecektir. Öğle ve akşam yemeğinde sattvik tariflere örnek vermek gerekirse:

  • Baklagil yemekleri: Yeşil mercimek, kuru fasulye, barbunya, bezelye yemekleri ve baklagil çorbaları.
  • Sebze yemekleri: Enginar, kereviz, ıspanak, fırında karışık sebze.
  • Yan Yemekler: Pilav, salatalar vs.
  • Kasede Yemekler: Dilediğiniz sebze, baklagil ve tahılları pişirip karıştırarak dengeli bir kase elde edip tüketebilirsiniz.

Sattvik Beslenme ve Meditasyon

Sattvik beslenme ve meditasyon birbiriyle oldukça yüksek bir ilişki seviyesine sahiptir. Bu yüzden, bu beslenme aynı zamanda sattvik yaşam tarzı olarak da görülebilir. Bu beslenme yoga felsefesini benimseyen ve meditasyon yapan kişiler tarafından uygulanır. Bu kişiler bedeni uyarıcılardan uzak tutarak ruhun sesini dinlemek ve onu sakin tutmak için yapar. Sakin kalan ruh dinginlik ile kendi sesini dinler ve meditasyon ile ruh sakinler. Böylece ruh dinginleşir, sakin bir biçimde iletişim sağlar ve aynı sakinlikte olan beden denge içinde rahat bir şekilde hayatına devam eder.

Sattvik Beslenme İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sattvik yaşam tarzı nasıl benimsenir?

satvik beslenme nedir ya da yaşam tarzı nasıl oluşturulur şeklinde araştırma yapmak için öncelikle yoga felsefesini öğrenmeniz gerekebilir. Bu beslenme, yoga felsefesi ile doğrudan bağlantılı olduğu için yoga ve meditasyon ile ilgilenen kişiler tarafından doğrudan benimsenir. Yoga felsefesini henüz benimsemiş kişiler ve meditasyonun bir hayat pratiği olarak yapmaya başlayan kişiler bu yaşam tarzını benimsemeye başlamak isteyecektir. Fakat sadece bu kişiler değil, bu beslenme düzeninin salığına faydalı olacağını düşünenler, et tüketemeyen ve tercih etmeyen kişiler tarafından da benimsenebilir.

Satvik beslenmede ekmek tüketilir mi?

Kaçınılan besinlerden saymayacağımız ekmek, bu beslenmeye uygun hale getirildiğinde tüketilebilir. Burada önemli olan doğal ve organik olmasıdır. İşlenmiş ve paketli olmamasına özen gösterilebilir. Bu beslenmeyi tercih eden kişiler evde kendi ekmeklerini yapabilir, organik ekmek satan yerlerden alabilir. Beyaz ekmek sağlık açısından daha kötü bir kategoride olduğundan tahıllı ekmekler tercih edilebilir.

Sattvik beslenmede yumurta yenir mi?

Bu beslenme hayvansal gıdalardan uzak durmayı amaçlar. Yumurta bunlardan biridir. Yumurta bu beslenmede tercih edilmez, liste dışında kalır. Sattvik diyeti nasıl yapılır sorusuna hayvansal gıdalardan uzak durarak şeklinde genel bir yanıt verilebilir.

Sattvik beslenmede bal yenir mi?

Bal tüketilebilen besinlerdendir. Şeker yerine bal kullanmak bu beslenme çeşidine çok uygundur. Kahvaltılarda, şeker yerine tatlandırıcı olarak, yemeklerin ve tatlıların içine konarak tüketilebilir. Burada yine önemli olan doğal ve organik olanı bulmaktır. Yapay tatlandırıcılı veya sahte olan ballar olmamalıdır.

Satvik beslenmede yoğurt yenir mi?

Satvik beslenmede yüksek kaliteli sütlerden elde edilmiş yoğurtlar tüketilebilmektedir. Yüksek kalite süt, temiz elde edilmiş ve doğal sütlerdir. Şehir yaşantısında marketlerden alınan fabrika ürünü süt ve yoğurtlar buna uygun değildir. Yine de, organik sütler ile evde yapılan yoğurtlar veya doğal olarak satılan yoğurtların tüketimi uygun olur.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.