Fazla kilolardan kurtulmak için birçok farklı diyet ve yöntem bulunur. Bu yöntemler arasından beslenme ve vücut şeklinize göre bir diyeti seçmeniz gerekir. Yulaf diyeti de bu yöntemlerden biridir. Siz de sağlık açısından oldukça faydalı, yararları saymakla bitmeyen üründen yardım alabilir, diyete başlayabilirsiniz. Bolca lif içeren ürün tokluk hissi yarattığı için kısa sürede hızlı kilo vermek konusunda yardımcı olur. Özellikle son dönemlerde yulaf diyeti en gözde diyetler arasında yer alır.
Yulaf Diyeti Nasıl Yapılır?
Yulafın içerisinde hem besleyici hem de doyuruculuk oranı yüksek besinler yer alır. Bu besin kaynakları zayıflamayı kolaylaştıran besin kaynaklarıdır. Düşük miktarlı kaloriye sahip olması diyetisyenlerin son dönemlerde sunduğu diyetler listesinde yulaf diyeti olarak yer almasına sebep olmuştur. Her diyette olduğu gibi yulaf diyeti de dengeli biçimde ve doğru şekilde uygulandığı zaman sağlıklı olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diyet yapılan gün sayısının uzman tarafından belirlenip uygulanmasıdır. Çünkü çok sıkı ve yoğun olduğu için vücut ihtiyacı olan besin kaynaklarını tam anlamıyla alamaz. Bu durum hem sağlık açısından hem de yapılan diyetin olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Yulaf diyeti 5 gün süreyle gerçekleştirildiğinde sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo verme süreci başlar. Tabii ki mutlaka diyete sadık ve iradeli olunmalı ve programa uyulmalıdır.
Yulaf Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Yulaf diyeti en fazla beş gün uygulanması gerekir. Bu diyet sayesinde sağlıklı bir kilo verme süreci başlar. Bahsi geçen diyeti ön plana çıkaran ürün sayesinde hızlı kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Kilo verme dışında yulaf diyeti faydaları şu şekilde listelenebilir:
- İçindeki karbonhidrat yavaş bir şekilde emildiği için, kan şekerinin yükselmesini engeller.
- Vücutta şişkinlik oluşmasına engel olur.
- Bağışıklık sistemine iyi geldiği için hastalıkların da önüne geçer.
- İdrar söktürücü bir etkisi vardır. Bu sayede vücuttaki sıvıların atılmasını sağlar.
- Sinir sistemini rahatlatır, stresi ortadan kaldırır ve vücut kendini daha enerjik hisseder. Bu yüzden sporcuların en fazla tükettiği besinlerden biridir.
- Yulaf diyeti, kötü kolesterolü düşürerek kolesterol seviyesini normale getirir. Böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
- Kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
- Bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne geçebilir, kolon kanseri riskini de en aza indirebilir.
- Metabolizmanın hızlanmasını ve tokluk hissinin oluşmasını sağlar.
- Yenilenmeyi sağlar ve bu sayede detoks etkisi oluşturur.
- İçerisindeki protein sayesinde büyüme çağındaki çocukların boyunun uzamasını destekler.
Yulaf Diyeti İle Nasıl Zayıflanır?
Sabah, öğlen, akşam olmak üzere günde üç öğün düzenli tüketilmelidir. Beraberinde meyve ve yağsız yoğurt gibi ürünler de yeteri kadar tüketilmelidir. Ayrıca kahve ve çay içenler mutlaka şekersiz içmelidir.
Yulaf diyeti yapan kişiler diyet sürecinde pirinç, makarna ve baklagillerden uzak durmalıdır. Bu sebepten dolayı doymuş yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterilmesi gerekir. Vücudun istediği ve ihtiyacı olan tüm besin kaynaklarını diyet listesindekiler karşılamadığı için bu yüzden 5 günden fazla sürdürülmemesi doğru olandır.
Protein ve karbonhidrat bakımından zengin olan yulafla güne başlamak enerjiyi artırır ve mutluluk sağlar. Yulafın kepeklerinden arındırılıp kurutulması ve ezilmesiyle, ezme hazırlanabilir.
Diyette Yulaf Ezmesi Nasıl Yenilmelidir?
Yulaf ezmesi ile tanışan bireyler, ekmeğin nasıl bir gıda olduğunu unutabilir. Bunun sebebi ezmenin ekmek kadar vermiş olduğu tokluk hissi ve lezzetli bir tahıl ürünü olmasıdır. Yulaf diyeti yapanların salata, tatlı gibi menülerinde yulaf ezmesi bolca yer alır. Mide tarafından kolayca sindirilip yararlarının tam olarak görülebilmesi için pişirilip yenilmesi gerekir. En sağlıklı pişirme yöntemi çiğ olan ürünü 1 gece limonlu suda bekleterek yemek veya hızlı bir teknikle sütle pişirip yapılabilir. Bu sayede huzurlu ve ödemsiz bir güne başlamanız mümkün olur.
Öğle saatlerinde acıkma durumu yaşandığında bir kase yoğurt ya da bir bardak süt içerisinde gönül rahatlığıyla yenilebilir. Gün içinde olduğu gibi akşam da tüketebilirsiniz.
Yulaf diyeti yapan biri eğer tatlı kaçamağı yapmak istiyorsa bunu da yapabilirsiniz. Bir miktar yulaf ezmesi, bir yumurta ve biraz pekmez ile hafif bir kurabiye yapabilirsiniz. Arada kendi ödüllendirmek isteyenler yulaf ezmesi ile krep yapabilir. Bu sayede kendinize verdiğiniz sözü bozmamış olursunuz ve diyetiniz doğru bir şekilde devam edebilir.
Yulaf Diyeti İçin Tüketim İpuçları
Yulafı çeşitli yollarla tüketebilirsiniz. Bu yöntemlerin en bilindik olanı kahvaltıda tüketilmesidir. Yulaf ezmesini eğer kahvaltıda tercih ediyorsanız yağsız süt, yoğurt veya soya sütü ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Bunun dışındaki çeşitli yöntemler şu şekilde listelenebilir:
- Hazırlamış olduğunuz ezmeyi sütle karıştırarak, böğürtlen, çilek, muz gibi meyvelerle tatlandırabilirsiniz. Ek olarak kuru üzüm ve elma kurusu da tercih edilebilir.
- Poğaça, kek gibi tüm hamur işi gibi yiyeceklerin içerisinde kullanarak besin değerlerini artırabilirsiniz.
- Kahvaltıda yapmış olduğunuz omletlerin içerisine bir miktar ekleyebilirsiniz. Bu sayede doyuruculuk oranını artırmış olursunuz.
- Bir miktar meyveli smoothie tarzı ürünlerin içerisine ekleyebilirsiniz.
- Özellikle spor yapan kişiler mutlaka spor öncesi tüketebilirsiniz.
- Sade tüketmek yerine metabolizmaya biraz daha canlılık katmak için, bir tutam tarçın ve bir yemek kaşığı kadar kuru yemiş eklenebilir.
- Hazırlamış olduğunuz atıştırmalıklar sayesinde tatlı ve pastalara olan özlem azalabilir, kilo vermeyi hızlandırabilirsiniz.
Yulaf Diyetinde Günlük Tüketim Ne Kadar Olmalıdır?
8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15’ini karşılar. İçerisindeki E vitamini sayesinde kas liflerinin de yenilenmesinde etkilidir. Bu yüzden 8 yemek kaşığı günlük olarak tüketilmesi gereken miktarıdır. Eğer gün içerisinde yani öğle yemeğinde ağır besinler tükettiyseniz akşam yiyeceğiniz yulaf sizlere olumlu bir dönüş sağlayabilir. Sağlıklı bir kilo verme diyeti için öncelikle uzman hekimlerden destek alabilirsiniz. Alerjen besinler ve vücudunuzun standart durumu ile tespitleri yapıp diyetinize başlamanız sürecin daha sağlıklı olmasını sağlar.