Yaygın anksiyete bozukluğu, genellikle herhangi bir gerçek tehlike olmadan ortaya çıkan kaygılardır. Görünür bir sebep olmaksızın ortaya çıkan bu kaygılar, günlük yaşamı etkileyecek hale gelebilir. Etkilenenler için bu duygu ciddi bir şekilde hayatı kısıtlayan büyük bir yüktür. Kaygı bozuklukları kendini farklı şekillerde gösterebilir.
Kişi kuruntularını kontrol edemez
Yaygın anksiyete bozukluğu hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendini gösterebilir. Psikolojik şikayetler; tekrarlayan, gerçekçi olmayan korku ve kaygıları içerir. Kişi, kuruntularını denetim altına almakta güçlük çeker. Kaygı ve kuruntular hayatın farklı alanlarını etkiler. Kaygı ve kuruntu her türlü şeyle ilgili olabileceğinden veya artık belirli nedenlere bağlanamaz, geneldir.
Sürekli endişeli olmak fiziksel olarak da yorucudur
Bu korku, kaygı ya da kaçınmalar süreklilik gösterir, çocuklarda ve ergenlerde en az dört hafta, erişkinlerde altı ay ya da daha uzun sürer. Sürekli endişeli olmak yorucudur ve konsantrasyon ve uyku sorunlarına yol açabilir. Yaygın anksiyete bozukluğunun nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Hem fiziksel hem de psikolojik faktörler muhtemelen bir rol oynamaktadır. Aile yatkınlığı bir rol oynar ve erken çocukluk deneyimleri de önemlidir. Ek olarak; travmatik deneyimler, diğer belirgin stresli durumlar ve kişilik bozuklukları, anksiyete bozukluğundan muzdarip olma olasılığını artırabilir. Anksiyete bozuklukları sıklıkla ciddi fiziksel hastalıkların bir sonucu olarak da gelişir.
Tedavisinde bilişsel davranışçı terapi etkilidir
Yaygın anksiyete bozukluğu teşhis edildikten sonra, artık daha başarılı bir tedavi söz konusudur. Bireysel semptomlara bağlı olarak ilaçla birlikte de uygulanabilen bilişsel davranışçı terapi konseptlerinin özellikle etkili olduğu kanıtlanmıştır. Terapi genellikle psikoterapistler ve/veya psikiyatristler tarafından yürütülür. Ayrıca çeşitli gevşeme teknikleri, gerginlik ve sinirlilik gibi fiziksel semptomların azalmasına yardımcı olduğundan olumlu bir etkiye sahiptir. Bu aynı zamanda spor ve diğer faaliyetler için de geçerlidir. Korkular fiziksel hastalıklar tarafından tetiklendiyse, psikoterapi, gevşeme teknikleri ve stres yönetimi de semptomlara karşı yardımcı olabilmektedir.