Toksik ilişki, ilişkide bir tarafın diğerine karşı zorba davrandığı ve bencil olduğu “zehirli ilişki” anlamına gelir. İki veya daha fazla kişi arasında sağlıklı iletişim kurulamadığı durumlarda oluşan olumsuz ilişki örneğinde çatışma yaşanması kaçınılmazdır. Sosyal hayatta kurulan tüm ilişkilerde denge ve saygı esasken toksik ilişki içinde olanlarda bu durum gözlenmez. Aksine beklentilerin karşılanamaması ve bir tarafın sürekli olumsuz duygularla bastırılması söz konusu olur. Toksik ilişki içerisinde olan kişiler bunu tanımlamakta ve kendilerini düştükleri durumdan kurtarmakta zorlanabilirler.
Toksik İlişki Nedir?
Çok sevdiğinizi düşündüğünüz insanlarla artık neden görüşmek istemediğinizi sorgulamadan önce toksik ilişki ne demek sorusunu cevaplamak gerekir. Toksik ilişki, sağlıksız dinamiklere sahip olan çoğunlukla da manipüle edildiğiniz ilişkinin tanımıdır. Kişilerin özgür bir şekilde seçip hayatına dahil ettiği diğer kişiler zamanla karşısındakini yönetme ve sınırları aşma boyutuna geçtiğinde zehirli ilişki başlamış olur. İsminin toksik yani zehirli olmasının nedeni buna maruz kalan bireyi zamanla yok hükmüne getirmesi ve enerjisini düşürmesi nedeniyledir. Dengeli bir ilişkinin dinamikleri olan saygı ve sevgi kavramları yerine anlaşmazlıklar ve bir dizi olumsuzluklar gelir. Ayrıca sanılanın aksine toksik ilişki sadece partnerler arasında oluşmaz. Gerçek şu ki anne, baba, kardeş, kayınvalide, kayınpeder, görümce veya arkadaşlar da ilişkiyi toxic bir hale dönüştürebilir.
Kimlere Toksik Denir?
İlişkide karşı tarafın sınırlarını bilmeyen, seçimlerine saygı duymayan, yönetmeye çalışan herkese toksik denir. Bu kişiler düzeltilmedikçe toplum için son derece zararlı bireyler olabilir. Toksik ilişkiye maruz kalan sağlıklı düşünen, empatiye değer veren kişinin de psikolojisinin bozulmasına neden olur. Genel olarak davranış da bir dildir. Sürekli olarak sizi sözel olarak ve duygusal olarak inciten, küçümseyen ve yönlendirmek isteyen biriyle bir ilişki içindeyseniz, bunu en başından muhakkak anlarsınız.
Toksik İlişki Nasıl Olur?
Toksik ilişki nasıl olur sorusunun zemininde güç ve kontrol vardır. Bir nevi istismara neden olan durum, kişinin her zaman yetersiz hissetmesine ve karşı taraftan çekinmesine neden olarak öz saygısını yitirmesine sebep olur. İster kan bağınız olsun ister olmasın bir ilişki size eşit hissettirmiyorsa zehirli hale çoktan gelmiş olabilir. Kendi kendine karar alan ebeveynler, partnerler, arkadaşlar üzerinizde baskı hissi oluşturarak kişiyi hayattan zevk almaktan men eder.
Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir?
Toksik ilişki en derinde “tramvatik bir bağlanma” çeşidi olduğu için uzmandan destek alınması gerekebilir. Potansiyel olarak zehirli bir ilişki içinde olduğunuzun bazı görülebilen belirtileri vardır. Toksik ilişki hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, daha kısa sürede kendinizi kurtarmanıza ve destek almanıza yardımcı olur.
- İhtiyaçlarınızın önemsenmemesi
- Her iletişimde tartışmanın olması ve genelde aynı tarafın hep dinleyici konumunda kalması
- Aldığından fazlasını verme/Ödün verme
- Benlik saygısının azalması ve kendine inanmamaya başlama
- Depresyonda ve endişeli hissetme
- Güven eksikliği yaşama ve kendini ifade edememe
- Karşı tarafın sorunlarını üstlenme ve mutlu olduğundan emin olma sorumluluğunu alma
Toksik İlişkilerin Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Zehirli ilişki içinde olan herkes duygusal olarak bitkin ve stresli hisseder. Dolayısıyla en büyük olumsuz etkisi bireyin kendini unutacak ve hayatının kontrolünü eline alamayacak kadar sindirilmesidir. Toksik ilişkinin en olumsuz etkileri şöyle sıralanabilir:
- Sosyal hayattan kopma
- Stres/Depresyon
- Uyku bozuklukları
- İlişkilerden kaçınma
- Çabuk sinirlenme
- Negatif iç monolog
- Karamsarlık
Sağlıklı İlişki ile Toksik İlişki Arasındaki Farklar Nelerdir?
Herkesin ilişkisinde ufak çaplı sorunlar olabilir. Herkes hata yapar, mühim olan yaşanan durumdan sonra hatanın veya davranışın kabul edilmesidir. Sağlıklı bir ilişkide sorun yaşansa dahi her iki taraf da özverili ve yapıcı olma yolundadır. Oysa toksik ilişkide bir taraf diğer tarafı sürekli gözetmekte, himaye etmekte ve yetersiz hissettirmektedir. Sağlıklı ilişkide kendinizi rahatça ifade edip açabilirken zehirli ilişkide bunu yapamazsınız.
Toksik İlişkiden Korunma ve Kurtulma Yolları Nelerdir?
Toksik ilişkiden kurtulma süreci farkına varan taraf için biraz sancılı geçebilir. Ancak yine de toksik ilişki nasıl bitirilir diye merak ediyorsanız çözüm önce kendi içinizden gelir. Farkındalık süreciyle birlikte destek almak ve sorunu güvenilir kanallar yardımıyla çözmeye çalışmak geçişi daha kolaylaştırabilir.
- Yaşadığınız durumu kabullenin.
- İletişime açık olmaya çalışın ve sizi seven, değer veren insanlarla daha sık görüşün.
- Sınırlarınızı belirlemeyi ve en önemlisi hayır demeyi öğrenin.
- Kendi ihtiyaçlarınıza ve kişisel bakımınıza öncelik verin.
- Yaşadığınız umutsuz dönemden çıkmak için izolasyondan kaçının.
- İyileşmek adına size iyi gelen şeyleri keşfetmeye başlayın.
- Karşı tarafın asıl probleminin kendisi ile ilgili olduğunun farkına varın.
Toksik İlişki İle Bağımızı Neden Koparamayız?
Hayat, enerjimizi ve neşenizi tüketen ilişkilerde bulup sürekli sorunlarla uğraşmak için oldukça kısadır. Küçücük bir çürüğün zamanla tüm elmayı çöpe atılır seviyeye getirmesi gibi toksik ilişki bağı da siz izin vermeye devam ettikçe aynı durumu yaratacaktır. Sizi bu ilişki içinde tutan motivasyon nedir?
Toksik İlişki Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Toksik bir ilişkiden nasıl emin olabilirim?
Varlığınızın ihmal edilmesi ve sürekli dibe çekilmeniz bunun en büyük göstergesidir.
Toksik bir ilişki nasıl düzelir?
İki taraf da istekli ise sorun terapilerle çözülebilir.