Yemek Yeme İsteği Nedir? Nedenleri nelerdir
İnsan ihtiyaçları arasında yer alan yemek yeme, psikolojik ya da fizyolojik bir olaya tepki oluşması sonucunda gerçekleşebilir. Bu durum, sürekli yemek yeme isteği oluştururken insan sağlığını tehlikeye atabilir. Sürekli yeme isteği, tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında yer alıyor olup doğru yöntem ve teknikler ile kolay bir şekilde atlatılabilir.
Sürekli Yemek Yeme İsteği Nedir?
Yeni yemek yediğiniz halde karnınızın tok olduğunun bilincinde iseniz ve bir şeyler tüketmeyi arzuluyorsanız sürekli yemek yeme isteği karşı karşıya olabilirsiniz. Bu istek, ihtiyaçlar dışında gerçekleşiyor olup farklı nedenlere bağlanabilir.
Sürekli Yemek Yeme İsteğinin Nedenleri?
Sürekli yemek yeme isteği neden olur sorusunun cevabını iki farklı grupta cevaplandırılır. Birinci sınıflandırmanın temel etkeni fizyolojik nedenler iken ikinci grupta etken psikolojik süreçler olabilir.
Fizyolojik Nedenler Nelerdir?
Sürekli yeme isteği, fizyolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Bunun temel sebebi alınan besin gıdaları ile hareketlilik hali arasında dengenin kurulamamış olmasıdır. Besinlerden alınan kaloriler düşük iken harcanan enerji fazladır. Bu durum açlık hissi oluşturarak sürekli yeme isteğine kaynaklık eder. Aynı zamanda su tüketiminde görülen eksiklikte sürekli yemek yeme isteğinin oluşmasına neden olur.
Psikolojik Nedenler Nelerdir?
Sürekli yeme isteği psikolojik olarak da kaynaklanabilir. Bu durumun altında kaygı bozukluğu, üzüntü ya da mutluluk benzeri duygular etkili olabilir. Can sıkıntısı benzeri durumlarda bu rahatsızlığın nedenleri arasına girerken abur cuburlara kolay erişim de sürekli yemek yeme isteği doğurabilir.
Sürekli Yemek Yeme İsteği Neden Olur?
Sürekli bir şeyler yeme isteğinin oluşmasının altında yatan sebep kişiye bağlı olarak farklılaşabilir. Bu durumun nedenini kendinizi takip ederek bulabilirsiniz. Hangi zamanlarda sürekli yemek yeme isteği ile karşılaşıyorsunuz, üzgünken, stresliyken ya da evde zaman geçirirken mi gibi sorular sorabilirsiniz. Bu soruyu yemek yeme isteği ile karşılaştığınız anda cevaplamanız, altında yatan temel nedeni bulmanız yardımcı olur.
Sürekli Tatlı Yeme İsteği Neden Olur?
Sürekli şeker yeme isteği, bazı durumlar da hastalıkların belirtisi de olabilir. İnsülin direnci ya da şeker hastalıklarında kişiler sürekli tatlı yeme isteği ile karşılaşabilir. Fakat sürekli tatlı yeme isteği neden olur sorusunun cevabı sadece şeker hastalığına bağlanmaz. Metabolizma bozukluğu, magnezyum eksikliği ya da duygu durumu da tatlı yeme isteğine kaynaklık edebilir.
Sürekli Tuzlu Yeme İsteği Neden Olur?
Vücudun düzenli çalışmasını sağlayan minerallerden biri de tuzdur. Bu mineral; yetersiz beslenme, terleme ya da yorgunluk gibi durumlarda fazlaca vücuttan atılabilir. Oluşan dengesizliği engelleyebilmek adına sürekli tuzlu yeme isteği oluşabilir.
Sürekli Yemek Yeme İsteğinin Olası Komplikasyonları Nelerdir?
Sürekli yemek yeme isteği hastalığı ile karşılaşan kişilerde bazı komplikasyonlar oluşabilir. Bu komplikasyonlar; obezite, metabolik sorunlar, duygusal yeme bozukluğunun oluşması şeklinde sıralanabilir. Bu etkiler sık görülmekle beraber sosyal izolasyon, kalp hastalıkları ya da depresyon benzeri rahatsızlıklar da yan etkiler arasında yer alır.
Obezite
Evde sürekli yemek yeme isteği yaşayan ve bu durumu durduramayan bireylerde yaygın olarak obezite sorunu ile karşılaşılır. Vücut ihtiyaç oranında fazla alınan karbonhidrat ya da şeker, yağ olarak depolar. Bu durum kilo artışı ile başlasa da devam eden süreç ile beraber obeziteyi takip edebilir.
Metabolik Sorunlar
Sürekli bişey yeme isteğinin neden olacağı tüketim, metabolizma hızında değişimlere kaynaklık edebilir. Metabolizma vücut özelliğine bağlı olarak hızlı ya da yavaş çalışabilir. Bu durumda olması gereken düzen bozulabilir. Kilo artışı ya da yorgunluk hissi benzeri sorunlar ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.
Duygusal Yeme Bozukluklarının Oluşması
Duygu durumu ile beraber temas haline ihtiyaç duyulur. Bu temas halinden yoksun kalındığında fiziksel ihtiyaçlar, yemek yeme ile eksiklik karşılanmaya çalışılır. Bu ihtiyaçlar, vücut tarafından yemek yeme ile karşılanabilmek adına iştah açılması ya da kişinin bir şey yemeye odaklanması ile sonuçlanabilir. Vücut tarafından alışılan bu durum, o duygu ile her karşılaşıldığında aynı tepkinin alınmasına ve gün içerisinde sürekli yemek yeme isteği ile karşılanmasına neden olabilir.
Sürekli Yemek Yeme İsteğini Kontrol Altına Alma Yolları Nelerdir?
Sürekli yemek yeme isteği nasıl giderilir sorusunun cevapları şu şekilde çeşitlendirilebilir:
- Duygu durumunu kontrol etmek yeme isteğini kontrol etmeye yardımcı olur. Üzgün ya da stresli olunduğunda durumun sebebine inmek ve çözüme kavuşmak yemek yeme isteğinizi törpülemenize katkı sağlar.
- Belirli bir dönem sürekli yemek yediyseniz ise vücut, küçük porsiyonlar ile ihtiyacını karşılayamayabilir. Bu durumda ise düşük kalorili yiyecekler kurtarıcınız olur. Haşlanmış sebze, yağsız salata ya da belirli oranda tüketilen meyveler ile eski porsiyonlarınıza dönebilirsiniz.
- Yemek programları izlemek de sürekli yemek yeme isteğinin oluşmasına neden olabilir. Bu durumu engellemek adına sosyal medya ya da televizyon programlarında uzaklaşılması gerekir.
- Evde geçirilen boş zamanda yeme bozukluklarına neden olabilir. Bu durumu engelleyebilmek adına yeni hobiler edinebilir ya da kendinize spor programı oluşturabilirsiniz.
- Sürekli yemek yeme isteği tedavisinde süreç yönetimine odaklanılmalıdır. Duygu durumu uzun süre kontrol edilmeli, öğünler sağlıklı ve tok tutan yiyeceklerden oluşmalı ve abur cubur tüketimine son verilmelidir.
Sağlıklı Beslenme Rutini Oluşturma
Öğünlerinizi tok tutuculuğu yüksek olan proteinleri ekleyerek sağlıklı beslenebilir ve sürekli yemek yeme isteğinden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda su tüketimine de dikkat etmelisiniz. İhtiyaç oranından az tüketilen su da sürekli yemek yeme isteğinin oluşmasına neden olur. Öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Bu atıştırmalıkları kendiniz hazırlamanız ve paketli gıdalardan uzak durmanız gerekir.
Egzersiz Rutinleri Oluşturma
Güne kahvaltı yerine egzersizle başlayabilir, kendinize bir rutin oluşturabilirsiniz. Böylelikle yemek yeme isteğine neden olan duygu durumu ya da boş zamanda uzaklaşarak kendinize odaklanabilirsiniz. Aynı zamanda egzersizlerle sürekli yemek yeme isteğinin neden olduğu komplikasyonlardan da kurtulabilirsiniz. Basit kardiyolar ile başlayacağınız programı, ağırlık antrenmanları ile zenginleştirebilirsiniz. Yapacağınız programı ev ortamı dışında spor salonları ya da yürüyüş alanları gibi ortamlarda yapabilirsiniz. Böylelikle yemeklerden uzaklaşarak kendinizi rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz.
Sürekli Yemek Yeme İsteği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?
Spor, sağlıklı öğünler ve duygu durumunuzu kontrol ederek bu isteği engelleyebilirsiniz.
Vitamin Eksiklikleri aşırı yeme isteği yapar mı?
Araştırmalar kapsamında vitamin eksikliği aşırı yeme isteği oluşturmaz.
Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?
Aşırı yeme isteğini engellemek için öncelikle nedeni bilinmelidir. Nedene uygun yöntemler ile bu rahatsızlık engellenebilir.