Kulak çınlaması, insanların yaşam kalitesini bozan bir problemdir. Tıp literatüründe tinnitus olarak adlandırılan bu durum; hastanın psikolojik bir rahatsızlığı olmamasına rağmen çevrede var olmayan frekanstaki sesleri duyması olarak ifade edilir. Hafif ve yüksek şiddetli olarak gelişebilen rahatsızlığın pek çok sebebi olabilir. Hafif çınlama şeklinde seyreden bu sesler, özellikle geceleri ve sessiz ortamlarda daha fazla algılanabilir. Aniden ortaya çıkan durum, kişide ıslık sesi, tıslama ve çınlama şeklinde duyulabilir. Pek çok kişiyi etkileyen bu rahatsızlık kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilir. Düzenli olarak ortaya çıktığında genellikle psikolojik nedenlerden şüphelenilir. Bazı psikolojik durumlar kişide bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Tanı ve tedavisi geciktiği takdirde ise ciddi problemlere neden olabilir. Kulak çınlaması, çoğu zaman pek dikkate alınmayabilir. Ancak bazı durumlarda önemli bir hastalığın habercisi olabilir. İnatçı ve tekrarlayan durumda ise kesinlikle bir uzman hekime başvurmak gerekir.
Bu durumda öncelikle bir kulak burun ve boğaz uzmanına danışılması tavsiye edilir. Tanı aşamasında KBB uzmanları çınlamanın bir kulak probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol eder. Bunun için hekimler tarafından çeşitli testler yapılır. Kalıcı rahatsızlık genellikle iç kulaktaki sıkıntı, hasar veya işitme problemlerinden kaynaklanabilir. Bu tür durumlarda ilaç tedavisi ile hastayı tatmin edecek ve rahatlatacak çözümler alınabilir. Doktorlar, iç kulak hasarını ve yaşlanan hücreleri çeşitli ilaçlarla tedavi eder. Eğer rahatsızlık fiziksel bir durumdan kaynaklanmıyorsa, uzman hekim sizi farklı bir servise sevk edebilir. Psikolojik kulak çınlaması için psikiyatri hekimleri gerekli tanı ve tetkiklerle hastayı yönlendirebilir ve gerektiği durumlarda ilaçlarla tedavi edebilir.
Psikolojik Kulak Çınlaması Neden Olur?
Psikolojik kulak çınlaması tanısı koyulduğu zaman var olan durumun tedavisi değil, hastaların tinnitus sesini daha az fark etmelerine yardımcı olmak esas alınır. Psikolojik temelli yaşanan durumlarda ağrıya yol açan sese yönelik olumsuz tepkiler ortadan kaldırılmak istenir. Psikolojik durumlar öncelikle stresten kaynaklanabilir. Artan stres ile benzeri bir durum oluşabilir. Bu aslında insan vücudunun tepkisi olarak bilinir. Stres hali ortadan kalkana kadar bu durum devam edebilir. Ayrıca gerginlik, üzüntü ve ani gelişen olaylar da bu durumu tetikleyebilen unsurlar arasında yer alabilir. Tinnitustan kurtulmak için stres ve anksiyete gibi olumsuz ruh hallerinin iyileştirilmesi gerekir.
Psikolojik Kulak Çınlaması Nasıl Olur?
Kulak çınlaması, birçok farklı türde ortaya çıkabilir. Bunlardan en sık yaşananı ve bilineni ise psikolojik durumlardır. Psikolojik kulak çınlaması, kişinin davranışsal ve psikolojik sorunları ile bağlantılı olarak görülebilir. Çınlama; şiddetli stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, endişeli ruh halleri, umutsuzluk, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Psikolojik Kulak Çınlamasının Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik kulak çınlamasında yaygın olarak hissedilen ses, alçak frekansta ve çan benzeri bir sestir. Gelen bu ses kişiden kişiye göre değişir. Bu ses bir zil, bir vızıltı veya rüzgara benzer bir ses olabilir. Bu seslerin sıklığı da kişiden kişiye göre değişir. Bu seslerin frekansı bazı kişilerde çok daha düşük olsa da kulaktaki bu çınlama bazı kişilerde konsantrasyon güçlüğü ve işitme kaybı gibi belirtilere neden olabilir. Duyulan ses gün boyunca değişkenlik gösterebilir. Genellikle bu ses geceleri yoğun olarak hissedilir.
Psikolojik Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?
Öncelikle psikolojik kulak çınlaması nasıl geçer sorusunun cevabı için bir doktordan yardım alınması gerekir. Doktorun teşhisine göre çınlama sebebi psikolojik ise tedavisi kulak problemlerinden kaynaklanan çınlamadan farklıdır. Psikolojik temelli kulak çınlaması için altında yatan psikolojik sorun tedavi edilmelidir. Ancak durum bir kulak probleminden kaynaklanıyorsa iç kulak tedavisi gerekir. Bu tedaviden sonra durum genellikle kaybolur. Geçmeyen durumlarda uyku bozukluğu olabilir. Bu durumdaki kişilerin geceleri uyku ortamlarını tamamen sessiz hale getirmemesi tavsiye edilir. Tamamen sessiz bir ortamda uyumak kişiyi kulaktaki işitilen seslere daha fazla duyarlı hale getirebilir. Bu sebeple müzik dinleyerek veya televizyon seyrederek uykuya dalınması doktorlar tarafından tavsiye edilebilir. Psikolojik kulak çınlaması sorununu ortadan kaldırmak için spesifik bir ilaç veya cerrahi müdahale yoktur. Sorunu ortadan kaldırmak için altta yatan durum tedavi edilmelidir.
Psikolojik Kulak Çınlaması Kişinin Hayatını Nasıl Etkiler?
Psikolojik kulak çınlaması, bir kişinin hayatı üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olabilir ve daha farklı psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu nedenle hastaların yaşadığı kalıcı veya şiddetli çınlama semptomları hafife alınmamalı ve bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bu tarz rahatsızlığı olan kişiler, rahatsız edici olan bu sesleri tekrar tekrar duymaktan aşırı stres, gerginlik ve öfke durumları yaşayabilir. Bu belirtiler hastanın durumuna göre ilerlemekte ve depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklara yol açabilmektedir. Aynı zamanda kişide dikkat dağınıklığı sorunları olabilir ve konsantrasyon seviyeleri ise normalden çok daha düşüktür. Bu sorunların yanı sıra iş, eğitim ve sosyal yaşamda performans düşüklüğüne de yol açabilir. Aynı zamanda bu seslerden dolayı uykuya dalmakta zorluk yaşanabilir. Böylece kişinin gün içindeki tüm faaliyetlerinde verimsizlik yaşanmasına neden olabilir. Siz de bu tarz bir rahatsızlık yaşıyorsanız psikolojik bir problem olup olmadığını tespit etmek için muhakkak bir uzman hekimden destek almalısınız.