Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Psikoloji

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

3641 Görüntülenme 03/08/2023

Psikolojik Kalp Çarpıntısı

Psikolojik kalp çarpıntısı, duygusal yoğunluğun beden üzerindeki etkisinin bir yansıması olarak meydana gelir. Sebepleri çeşitlilik gösterdiği gibi süreçte kişiden kişiye değişebilir. Duygularınızın karmaşasıyla baş edemeyen biyolojik sistem ani bir kalp çarpıntısıyla kendini belli eder. Nefessiz kalındığını ve ani başlayan bir kalp çarpıntısına sahip olunduğu için çoğu zaman panik yapılabilir. Psikolojik kalp çarpıntısı baş gösterdiği zaman yapılan nefes egzersizleriyle çarpıntının geçmesi beklenir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nedir? Ne Kadar Sürer?

Stres, üzüntüler, travmalar… Hepsi birbirinin tetikleyicisi olarak karşınıza çıkar. Yoğun geçen bir iş gününün ardından aklınızda ödemeler, duygusal çalkantılar ya da gelecek endişesi olabilir. Temel sebeplerin sayılamayacak ölçüde fazlalığı psikolojik kalp çarpıntısına zemin hazırlar. Duygu yoğunluğunda ve aşırı kaygılı bir durumda kişi fenalaşacakmış duygusuna kapılabilir. Bu sebeple de derin nefes almaya yönelir. Nefesinin yetmediği düşüncesine kapılır ve panik şiddetini arttırır. Psikolojik kalp çarpıntısı gerçekleşmeden önce genellikle vücudumuza sinyaller gönderir.

Kalp çarpıntısı psikolojik mi yoksa kalp ya da dolaşım sistemiyle ilgili bir sorunum mu var, sorusu akıllara gelir. Bunu ayırtetmek için kapsamlı bir kardiyoloji muayenesi önerilir. Psikolojik kökenli kalp çarpıntısının ne kadar sürdüğünü merak edebilirsiniz. Ancak bunun için spesifik bir zaman aralığından bahsetmek doğru olmayabilir. Kimi kalp çarpıntıları saatlere yayılırken kimileri de saniyeler içerisinde geçebilir. Bu sizin maruz kaldığınız duygusal yoğunluğa ve strese göre değişir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nedir?

Psikolojik kalp çarpıntısı kişinin içinde bulunduğu stres ve duygu yoğunluğuna karşı verdiği bir tepkidir. Kişi ölüm hissine kapılır; nefessiz kalıp öleceğini, aklını yitireceğini ya da kalp krizi geçireceğini düşünür.

Psikolojik Kalp Çarpıntısının Belirtileri Nedir?

Kalp çarpıntısı yaşadığınızda bunun psikolojik mi yoksa fizyolojik mi olduğu kanaatine varmak için belirtileri iyi analiz etmeniz gerekir. Psikolojik kalp çarpıntısı belirtileri herkese göre farklılık göstermekle birlikte genellikle belli başlı özellikler taşır. Bu özellikleri ayırtemke için mutlaka kardiyolojik değerlndirme gerekir.

Bu özellikler şunlardır:

  • Psikolojik kalp çarpıntısı yaşadığı sırada eş zamanlı olarak nefes alma sıkıntısı çekmesi
  • Ölüm korkusunun baş göstermesi
  • Baş dönmesi ve terleme
  • Sakinleşmeyle birlikte azalmaya hatta bitmeye başlaması
  • Soğuk bir duşun ardından kişide sakinleşme görülmesi
  • Baş dönmesi ve göğüs ağrısının görülmesi

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Ne Kadar Sürer?

Psikolojik kalp çarpıntıları çevre koşullarına ve bireylere göre farklılık gösterebilir. Kişinin panik seviyesi tetikleyici unsurlarla artış gösterebilir. Ancak bundan bağımsız uzun bir duygu birikiminin dışa vurumu ise kesin bir zaman diliminden bahsetmek yanlış olacaktır. Bu doğrultuda yapılması gereken, kişinin psikolojik kökenli bir çarpıntı problemi yaşadığına ikna edilmesidir. Bu bireyi rahatlatacaktır.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Ve Anksiyete İlişkisi Nedir?

Anksiyete; kişinin kaygı ve korkular karşısında aşırı ve kontrol edilemeyen tepkiler vermesidir. Diğer adıyla kaygı bozukluğudur. Psikolojik kalp çarpıntısı da anksiyetenin belirtilerinden biridir. Kişi kendini gergin ve huzursuz hissetmeye başlar; kalp atışlarındaki aşırı hızlanma da gerginliğine eşlik eder.

Anksiyete Ve Stresin Kalp Çarpıntısı Üzerindeki Etkisi Nedir?

Stres, her hastalığa zemin hazırlar. Stresle birlikte bağışıklık sistemimiz düşüşe geçmekte bu da hastalanmanızı kolaylaştırır. Stres tıpkı sigara, alkol gibi kalp için zararlı bir etki oluşturur. Elimizden geldiğince stresli ortamlardan kaçınmalı; bizi rahatsız eden olaylardan uzaklaşmalıyız. Anksiyete ve stres kalp çarpıntısını tetikleyebilir.

Psikolojik Faktörlerin Kalp Çarpıntısı Üzerindeki Rolü Nelerdir?

Kalp damar hastalıkları en sık ölüm sebeplerinin başında gelir. Öyle ki depresif hastaların %40’ında ölüm sebebi kalp damar hastalıkları olarak belirlenmiştir. Kalp sağlımız duygusal ve zihinsel durumumuzla bir etkileşim içindedir. Dolayısıyla stresli bir günün akşamında kalp çarpıntısı yaşamamız çok olağandır. Psikolojik faktörler strese sebep olur. Beyin fiziksel stresle duygusal stres arasındaki farkı ayırt edemez. Bu sebeple kişinin yaşadığı stres hızlı kalp atışıyla kendini belli eder.

Psikolojik Kalp Çarpıntısının Nedenleri Nelerdir?

Psikolojik kalp çarpıntısının altında birden fazla neden olabilir. Kötü geçen bir gün ya da üzücü bir olay kalp çarpıntısını tetikleyebilir. Psikolojik kalp çarpıntısı ani gelişen ölüm korkusunun bir yansıması da olabilir. Kişi kalbinde bir sorun olduğunu düşünerek ölecekmiş endişesine kapılabilir. Bu da eş zamanlı olarak çarpıntıyı arttırabilir. Psikolojik kalp çarpıntısı otonom sinir sisteminin bir parçası olarak vücudun “savaş ya da kaç” mekanizmasını devreye sokar. Başlıca neden duygusal yoğunlukla verilen savaşın fizyolojik boyutlara yansımasıdır.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Tanısı Nasıl Konur?

Son zamanlarda çarpıntı problemiyle sık sık karşılaşıyor ancak bunun psikolojik olup olmadığını merak ediyorsanız öncelik olarak Kardiyoloji bölümüne başvurmanız gerekir. Kardiyolojide tanısal yaklaşımda kullanılan belirli yöntemler vardır. Bu yöntemler ışığında kalbinizde bir sorun olup olmadığı açığa çıkar. Şayet kardiyoloji bölümünde herhangi bir problemle karşılaşmazsanız hekiminiz tarafından psikiyatrist ya da psikoloğa yönlendirilirsiniz.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusu merak edilen soruların başında gelir. Kişi vakit kaybetmeden uzman bir hekime görünmelidir. Psikiyatrist ya da psikologlar bu konuda size yardımcı olacaktır. Gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisine de başlanılabilir. Kimi bireylerde ise terapiyle sonuca ulaşılabilir. Bazı kişilerde soğuk duş ya da derin nefes egzersizleri de sakinleşme konusunda yararlı olabilir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı İle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikli olarak yaşadığınız bu durumun psikolojik olduğunu bilmeniz gerekir. Kendinize bunu sürekli hatırlatmalısınız. En önemli başa çıkma yolu fizyolojik bir rahatsızlığa sahip olmadığınızı kendinize hatırlatmak ve bu knoyla ilgili olarak mutlaka birr uh sağlığı uzmanına gitmektir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çarpıntı durumunda sakinliği koruyabilmek çok önemlidir. Panik yapmak çarpıntının şiddetini arttıracaktır. Ölüm korkusunu aklınızdan çıkarmaya gayret gösterin. Ölüm korkusu çarpıntı konusunda önemli bir tetikleyicidir. Derin bir nefes alıp oturmanızı tavsiye ederiz. Dilerseniz uzanarak kalp çarpıntınızın geçmesini bekleyebilirsiniz.

Psikolojik Çarpıntının Diğer Çarpıntılardan Farkı Nedir?

Sürekli kalp çarpıntısı psikolojik olarak anksiyete ve panik atakla beraber görülülebilir. Psikolojik çarpıntı sakinleşmeye bağlı olarak azalma göstermesidir. Kardiyolojik problemlerde bu durum sakinleşmeyle bağımsızdır. Ayrıca terleme ve baş dönmesi de psikolojik çarpıntının özelliklerindendir. Stres kaynağı azaldıkça çarpıntı şiddetini hafifletecektir. Fizyolojik kaynaklı çarpıntılarda durum daha farklıdır. Kişi istirahat halindeyken dahi kalp çarpıntısı devam edebilir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısının Altında Yatan Psikolojik Sorunlar

Psikolojik kalp çarpıntısı altında yatan en önemli psikolojik sorunların başında anksiyete ve panik atak gelebilir. Kişi; toplum arasında, önemli bir sınavda ya da heyecanlı bir anda kalp çarpıntısı yaşayabilir. Yaşanılan kalp çarpıntısının somut bir nedeni yoksa bu durum psikolojik olarak kalp çarpıntısı olabilir. Kişi panik atak anında terlemeye başlar. Bu terlemeye baş dönmesi ve çarpıntı eşlik eder. Aynı şekilde anksiyete de çarpıntının ilk nedenlerinden biridir.

Psikolojik kalp çarpıntısı hakkında en fazla sorulan soruların başında kalp krizi geçirme olasılığı gelir. Kalp çarpıntısının bir probleme dönüşüp dönüşmediğini merak edebilirsiniz. Kalp krizine benzer özellikler taşıdığı için kişi öleceğini ve kalp krizi geçireceğini düşünür. Baygınlık belirtileri kimi zaman kişilerde felç kalma korkusunu da beraberinde getirir. Yoğun ölüm korkusuyla birlikte birey en yakın acil servise gitmek isteyebilir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Psikolojik kalp çarpıntısı nasıl olur?

Psikolojik kalp çarpıntı esnasında kişide yoğun ölüm korkusu ön plana çıktığından hareketlerinde süreklilik sağlayamaz; kimi zaman olduğu yerde kitlenebilir. Psikolojik kalp çarpıntısı yoğun duyguların dışa vurumu olduğundan kişiyi çaresiz bırakır. Terleme, mide bulantısı, taşikardi ve göğüs ağrısı sık görülen belirtilerdir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Kalıcı Mıdır?

Psikolojik kalp çarpıntısı doğru ve uygun bir tedaviyle geçebilir. Psikolojik kalp çarpıntısı tedavisi için öncellikli olarak bir uzman hekimden destek almak gerekir. İlaç tedavisiyle birlikte eş zamanlı olarak yürütülen terapilerle başarı şansı daha yüksektir. Psikolojik kalp çarpıntısında nihai sonuca ulaşmak için vakit kaybetmeden destek almak gereklidir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nasıl Fark Edilir?

Yoğun bir kaygı nöbetiyle seyreden çarpıntıların kaynağı genellikle psikolojik olabilir. Kişinin kendini dehşet içinde olarak tarif ettiği bu durum kimi zaman panik atakla birlikte görülebilir. Kişi sakinleşmeye başladıkça kalp hızı normale döner. Kişinin atakları fazlalaşmaya başlamışsa ve bu ataklarla birlikte terleme, baş dönmesi, ölüm korkusu ve göğüs ağrısı sorunları yaşıyorsa psikolojik kökenli bir kalp çarpıntısından söz edebiliriz ancak kardiyolojik tetkiklarin yapılmış olması ve kardiyak bir sebebin olmaması gerekir.

Yazan: Klinik Psikolog Fulya Arzu Beyribey

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.