Protein Diyeti Nedir?
Beslenme ve Diyet

Protein Diyeti Nedir?

4185 Görüntülenme 05/01/2023

Protein Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Genel anlamda diyet sağlıklı bir yaşam için uygulanan düzenli bir beslenme programı olarak tanımlanabilir. Günümüzde pek çok diyet çeşitleriyle ilgili öneri ve bilgi ile karşılaşıyoruz. Fakat şu unutulmamalı ki diyet yalnızca kilo vermek veya kilo almak için yemek ya da yememek değildir. Hemen hemen herkes kısa süre içerisinde forma girip istediği kiloya ulaşmak ister. Bu sebeple kendilerini tok tutan yiyeceklerin merkezinde olan diyetlere yönelir. Bunlardan biri de protein diyetidir. Protein tüketimi odaklı diyet çoğunlukla aktif spor yapan ya da hızlı kilo vermeyi tercih edenler tarafından yapılır. Protein barındıran yiyecekler kolay kolay acıkmaya sebep olmayan besinler olduğu için, vücudu tok tutarak zayıflamak konusunda yardımcı olur. Ayrıca protein diyeti sayesinde verilen kilolar kolayca geri alınmaz. Bu yüzden forma girmek isteyen kişiler tarafından protein diyeti sıkça tercih edilir.

Protein Diyeti Nedir?

Protein diyeti; kırmızı et, süt, balık, yumurta, yoğurt gibi yağ açısından düşük protein açısından da zengin besinleri tüketmeye dayalı ve hiç şeker ve karbonhidrat içermeyen bir beslenme şeklidir. Protein diyetindeki besinler metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca şok diyetlerde olduğu gibi yağ yakımı konusunda etkilidir. Bu beslenme sisteminde bilinip dikkat edilmesi gerekilen nokta karbonhidrat, şekerli gıdalar, şeker oranı yüksek olan sebze ve meyve gibi yasaklı sınıfta yer alan besinlerden uzak durmaktır. Kas geliştirmek ve bu dokuları güçlendirmek isteyenler için, düzenli egzersizlerle desteklenen protein diyet programı oldukça idealdir.

Protein Diyetlerinde Tüketilmesi Gereken Besinler

Yumurta protein diyeti listelerinde olmazsa olmazdır. Özellikle organik şekilde üretilen yumurtalar çok değerlidir. Yağ alımında sınır konulmuş olan bir diyette yumurta beyazının tüketilmesi protein ihtiyacının karşılanması için yeterlidir. Bunun dışında genel olarak alınması gereken besinler şu şekilde listelenebilir:

  • Protein kaynakları arasında en fazla proteine sahip olan bir diğer besin de kırmızı et türüdür. Diyetlerin olmazsa olmazı da diyebiliriz. Diyet içerisinde tüketilecek olan kırmızı etin yağsız olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca tüketim esnasında bağırsakları korumak açısından marinasyon işlemi uygulanırsa daha sağlıklı olur. Kırmızı etin yerine tavuk eti de tercih edilebilir.
  • Balık da da yine protein diyetlerinde yer alan bir besindir. Protein ihtiyacının kaliteli bir şekilde alınabilmesi için organik bir şekilde yetişmiş balıklar tercih edilmelidir.
  • Yeşil fasulye de vücudun ihtiyacı olan proteini belli oranda karşılayabilir.
  • Vegan ve vejetaryen bireylerin protein diyeti yapabilmesini sağlayan besin soyadır. Bu yüzden diyetlerde sıklıkla tercih edilir.
  • Kavrulmamış olan kuruyemişler ara öğün içeren diyetlerde oldukça işe yarayan besinlerdir.

Protein Diyeti Nasıl Yapılır?

Her diyet programına başlamadan önce olduğu gibi protein diyetine başlamadan öncede mutlaka ilk adım doktorunuza danışmak olmalıdır. Alerjik reaksiyon gösterebileceğiniz gıdalar belirlenmeli ve vücut yapısına göre bir beslenme programı temel alınmalıdır. Genel olarak beslenme disiplini şu şekilde olabilir:

  • Böbreklerin yorulmasını önlemek amacıyla günde en az 2,5 litre su içilmesi gerekir. Bunun sebebi ise yüksek proteinli gıdaların tüketiminin artmasıdır.
  • Protein diyetinin ilk adımlarından biri de kahvaltı dahil olmak üzere tüm öğünlerden kek, çörek, ekmek, börek gibi hamur işlerinin çıkarılması gerekir. Bunlara ek olarak karbonhidrat değeri yüksek meyveler de diyetten çıkarılmalıdır. Protein diyetinde besin çeşitliliği esas olduğu için hamur işi yiyeceklerin yerine sağlıklı karbonhidrat kaynakları olan sebze, meyve ve özellikle de kuru bakliyatlar doğru bir tercih olacaktır.
  • Protein değeri yüksek olan et, süt, yumurta, peynir, tavuk, balık gibi besinler ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerden oluşan protein diyeti uygulamasında besinler fırın, ızgara veya haşlama olarak tüketilmesi uygun görülür.
  • Çeşit açısından sınırlı olduğu için protein diyeti yapan kişiler farklı yemek tarifleriyle öğünlerini zenginleştirebilirler.
  • Diyet listelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de yemeklerde mümkün olduğunca az yağ kullanılmasıdır. Alınan kalorinin azaltılması diyetin başarısı açısından oldukça önemlidir.
  • Protein değeri ile yağ oranının yüksek olduğu besinlerde alternatif olarak daha düşük kalorili besinler tercih edilmesi diyetin verimli sonuçlanmasına sebep olur.
  • Keyifli ve zorlanmadan yapılan bir diyet daha güzel sonuçlar elde etmeyi sağlar. Bunun için günlük olarak fiziksel aktiviteleri artırmak, spor yapmak faydalı olacaktır. Protein diyeti ve spor ikilisi başarılı bir kilo verme sürecinin anahtarıdır.
  • Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları olan için uzman hekim kontrolünde yapılması gerekir.

Protein Diyeti Ne İşe Yarar?

Kasların gelişimini sağladığı için protein diyeti zamanla vücut yağlarının azalmasına ve kas dokusunun güçlenmesine sebep olur. Fakat bu diyetin uzun süreli olması bedene zarar verebilir. Bu yüzden bir süre uygulandıktan sonra normal beslenme düzenine geçilerek daha sonrasında ise tekrar uygulanması doğru bir yöntem olabilir. Bu sayede hem karaciğerin hem de böbreklerin aşırı derecede yorulmasının önüne geçirilir. Diyet yapan kimse ortalama, vücut ağırlığına göre kilogram başına 0.8 ile 1.0 gram protein alabilir. Uzmanlar sporcuların ve ağır egzersiz yapanların vücut ağırlıklarına göre kilogram başına 1.2 ile 1.7 gram protein tüketmelerini önerir.

Protein Diyeti Yapılması Zararlı Mıdır?

Yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeren protein diyetinin vücuda olumsuz etkileri de olabilir. Bunlar;

  • Protein diyeti böbrekleri zorlayıcı bir diyettir. Bu nedenle kronik böbrek rahatsızlığı olanların uzak durması gerekir.
  • Protein ağırlıklı bir beslenme çeşitli kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Kalp hastalığı olan kişilere tavsiye edilmez.
  • Tüketilen gıdaların posasının olmamasından dolayı kabızlık sorunu yaşanabilir.
  • Hamile ve emziren anneler protein diyeti ve diğer çeşitli diyetleri doktorlarıyla iletişime geçmeden yapmamalıdır. Ayrıca gelişim çağındaki çocuklar da sakıncalı gruplar arasında yer alır.
  • Diyet programında pek fazla şekere yer verilmediği için vücutta halsizlik, stres ve yorgunluk hissedilebilir.

Bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak adına tüm diyetlere başlamadan olduğu gibi protein diyeti öncesinde de uzman bir doktora danışmak ve vücut analizi yaptırmak gerekir.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.