Moxo dikkat testi; dikkat ve performans ölçüm testidir. Yetişkin ve çocuklar için uygulanabilen testlerden biridir. Bu test ile kişinin dikkat- zamanlama ve dürtüselliği ölçümlendirilir. Testte görsel, işitsel çeldiriciler bulunmaktadır. Kişinin, karşılaştığı çeldirici ve uyarıcılara verdiği tepkiler ya da tepkisizlik durumu ölçülür. Yapılan ölçümler, kişinin dikkat durumu ya da hiperaktivite bozukluğu hakkında bilgiler verir. Bu sayede dikkat ve performans grafiği anında alınabilinir. Test soru- cevap şeklinde değildir, bilgisayar üzerinden uygulanır. Güvenirlliği ve geçerlliği % 91 olarak literatür’ e geçmiştir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) Testi
Moxo dikkat testi, DEHB ya da ADHB benzeri rahatsızlıkların belirlenmesi için kullanılır. Bu test, bilgisayar aracılığı ile çocuklar için 15 dakikalık, yetişkinler için 18 dakikalık bir süre içerisinde çözülür. Kısa sürede uygulanması ve ulaşım kolaylığı sayesinde rahatsızlıklar ilerlenmeden teşhisin konulmasını kolaylaştırır. Erken konulan teşhis tedavi sürecinin hızlı ve kolay ilerlemesini sağlayabilir.
DEHB testimoxo testi, içerisinde sunulan formatlar yetişkin ve çocuklara bağlı olarak farklılaşabilir. Çocuklar için yapılan testin içeriğinde çeşitli figürlere yer verilir. Kullanılan figürler, çocuğun dikkatini çekecek yapıya sahip olup belirlenen uyarıcıya tepki vermesi istenir. İstenen tepki klavye aracılığı ile belirli tuşlara basılarak yapılır. Testi uygulayan kişinin hangi uyarıcılara tepki verdiği ya da vermediği ölçülerek sonuca ulaşılır.
Yetişkinler için yapılan moxo testinin içeriğinde de figürlere yer verilir. Kullanılan figürler, ekran üzerinde belirli bir süre gösterilir. Belirlenen figür her ekranda gösterildiğinde kişinin klavye aracılığı ile tepki vermesi gerekir. Verilen tepki ve tepkisizlik durumu ölçülerek sonuca ulaşılır. ADHD testi yetişkinler için uygulanıyor olup ses ile desteklenir. Çocuklar için uygulanan test içerisinde de ses uyaranı kullanılabilir.
Moxo Dikkat Testi Kimlere Uygulanır?
Moxo dikkat testi farklı yaş grubuna sahip kişilere uygulanabilir. 6 – 12 yaş arasındaki bireyler için çocuklara özel hazırlanan test uygulanır. 13 – 65 yaş aralığı için ise yetişkinlere özgü olarak hazırlanan dikkat testi moxo uygulanır. Yaş aralığı bakımından sınırlandırma bulunmayan bu test, şu belirtileri gösteren çocuklara uygulanmalıdır:
- Akademik hayat içerisinde başarılı olamayan öğrencilere bu test uygulanabilir. Akademik başarının etken olduğu bu durumda öğrencinin ders çalışmaya zaman ayırması ve çabalamasına rağmen sonuç almaması gerekir.
- Zamanlama konusunda problem yaşayan kişilerinde moxo dikkat testi uygulaması tavsiye edilir. Zamanlama ölçüsü, planlara yetişememe ya da sınav kağıdında bulunan soruları yetiştirememe şeklinde örneklendirilebilir. Sınav sorularını yetiştirememe durumu bir sefere mahsus olmamalıdır. Sürekli devam eden sınav yetiştirememe testi gerekli kılabilir.
- Çocuğun yaşanan olay ya da kişilere karşı olması gerekenin üstünde, aşırı tepki vermesi de testin uygulanmasını gerekli kılabilir.
Yetişkinlerde görülen ve test uygulamasını gerekli kılan belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Unutkanlık sorunu ile sık sık karşılaşan kişiler, bu testi uygulayabilir. Unutkanlık tek başına yeterli faktör olmayıp arkadaş buluşmaları, dersler ya da toplantılarda odaklanma sorunları ile beraber görülmesi testi gerekli kılabilir.
- Trafik gibi dikkat gerektiren durumlarda yaşanan kazalarda yetişkinler için testi gerekli kılabilir. Aynı zamanda iş hayatında beklenen başarı ve düzeni gösterememe ya da belirli bir programa uymakta zorlanan kişilerinde test uygulaması tavsiye edilir.
Yetişkin ve çocuklar için belirtilen bu etkenler, teşhis için tek başına yeterli değildir. Bazen etkenlerin oluşma nedeni DEHB ya da ADHD rahatsızlıklarından kaynaklanmaz. Depresyon hali ya da kişide derin yaralar oluşturan duygusal durumlar belirtilerin oluşmasına neden olabilir. Kesin tanı ve teşhis için testin uygulanması ve doktor muayenesini mecburidir.
Moxo Dikkat Testi Sonuçları Neyi Gösterir?
Moxo dikkat testi, çocuklar için DEHB; yetişkinler için ise ADHB teşhisinin konulmasına yardımcı olur. Alınan sonuçlar tek başına yeterli değildir. Sonuçları alanında uzman bir doktor tarafından incelenmesi ve gerekli muayenelerden geçmesi gerekir.
Test bilgisayar aracılığı ile yapılır. İnternet erişiminde yaşanan donma, klavye tuşunun basmaması ya da ses donanımında görülen aksaklıklar yanlış bir sonuca ulaşmaya neden olabilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak adına test öncesi elektronik cihazın donanımı kontrol edilmelidir. Aynı zamanda kesin teşhis için doktor muayenesinden de geçilmelidir.
Moxo Dikkat Testi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Moxo testinde neler soruluyor?
Moxo dikkat testi soruları görsel ve sesli uyarıcılardan oluşur. Ekranda gösterilen uyarana, figüre kişinin klavye aracılığı ile vereceği tepkiler ölçülür. Aynı zamanda verilmeyen tepkilerde testin ölçülmesi için kullanılır.
Dikkat eksikliği testi kaç yaşında yapılır?
Dikkat eksikliği ölçme testi 3 yaş itibari ile uygulanır. 3 – 12 yaş arasındaki bireyler için çocuk testi yapılır. 13 – 65 yaş arasındaki kişiler için ise yetişkinlere özgü bir test yapılır.