Megalofobi nedir sorusunun cevabı büyük nesnelere duyulan aşırı korkuyla ilgilidir. Diğer bir ifadeyle, megalofobi ne demek sorusu doğrudan belirli bir duruma ya da nesneye karşı gelişen endişe ve korku haliyle ilişkilendirilir. Bu açıdan, kent yaşamında büyük nesnelerden korkma en çok, çok katlı binalarda ve uçakta gözlemlenir. Kişi bu tarz bir uyarıcıya maruz kaldığında şiddetli duygusal ve fiziksel tepki verir. Nesnenin kişide bıraktığı duygusal hisse göre korku düzeyi değişkenlik de gösterebilir. Tüm bu süreçte, fobiye neden olan etmenler bir uzman tarafından tespit edilerek uygun tedavi uygulanması gerekir.
Megalofobi (Büyük Nesnelerden Korkma) Belirtileri Nelerdir?
Büyük boyutlu cisimleri gördüğünde bireyde yoğun fiziksel ve psikolojik reaksiyonlar tetiklenebilir, bu süreçte akıl dışı korku nöbetleri gözlemlenebilir. Genel olarak, megalofobi belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Kişi korktuğu büyük nesneyle karşılaştığında mantıksız eylemlerde bulunabilir.
- Diğer fobilerde olduğu gibi kişi kendisini stres altında hissederek anksiyete durumu ve panik atak yaşayabilir.
- Adrenalin gibi hormonlar bu süreçte salgılandığı için ağız kuruluğu, aşırı terleme ve yüksek kalp atışı gözlemlenebilir.
- Nefes alışverişlerinin hızlanması ile solunum problemi yaşanabilir.
- Baş dönmesi, göğüs ağrıları ve mide bulantısı da tipik olarak görülebilir.
- Psikolojik olarak kişinin korkusunun gerçekleşeceği düşüncesi boğulma hissini ve ölüm endişesini yaşatabilir. Kafa karışıklığı yaşayan kişi odaklanma problemleri ile karşı karşıya kalabilir.
- Megalofobi ne olduğunu anlayan kişi tedavi yolunu seçmezse; depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi bazı psikolojik hastalıklar da görülebilir. Bu nedenle uzman bir hekime danışmak doğru bir seçenek olur.
Megalofobi Neden Olur?
Spesifik bir fobi olarak büyük nesnelere karşı duyulan endişe halinin altında bazı nedenler yatabilir. Megalofobi neden olur sorusuna çocukluk ve ergenlik döneminde geçirilen travmalar kaynaklıdır şeklinde cevap verilebilir. Bu dönemde, çocuk büyük bir nesneye karşı olağanüstü bir korku geliştirir ve gelecekte tüm büyük boyutlu nesneleri travmatik olarak değerlendirir. Bununla birlikte, büyük nesnelerle ilişkilendirilen korkunun nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Çocuk, ebeveynlerin tutum ve davranışlarından da etkilenebilir.
- Bakıcı ile büyüyen çocuklar, kişinin davranışlarına tepki göstererek bu fobiyi büyütebilir.
- Anksiyete bozukluğu belirtilerini fazlaca taşıyan kişinin günlük hayatında duygusal bir kırgınlık oluşursa bu korku oluşabilir.
Megalofobi ile Nasıl Başa Çıkılır?
Dünya nüfusunun %3-15 arasında görüldüğü düşünülen spesifik nesne fobisinin teşhisi tedavinin ön adımıdır. Travmatik süreçler belirli bir nesne nezdinde sürekli yaşanıyorsa kişi rutin hayatını sürdüremeyebilir, hatta evden çıkamaz duruma gelebilir. Bu aşamada, alanında uzman bir psikolog ve psikiyatriye başvurarak tanı ve tedavi süreci entegre yürütülmelidir. Terapi desteği alan kişi seanslarda uygulanan tekniklerle korkusunu tamamen bitirebilir. Terapi seanslarında uygulanan teknikler ise psikoterapi adı altında bilişsel davranışçı terapi, maruz kalma terapisi, sistematik duyarsızlaşma ve rahatlama çalışmalarıdır. Ayrıca, tedavi sürecini tamamlayan kişilerin kaygı durumuyla başa çıkma yetisini kazanması pozitif bir etki yaratır.
Megalofobi Her Yaşta Görülebilir Mi?
Her yaşta görülebilen nadir korku türlerinden biridir. Ek olarak, çocukluk döneminde yaşanan travmalar rahatsızlığın temel nedeni olması küçük yaşlarda ortaya çıkmasına da sebebiyet verebilir. Böylece, kişi gerçek bir tehdit ile karşılaştığı anda her yaşta korku ve endişe hali nüksedebilir.
Megalofobi Kendiliğinden Geçer Mi?
Hastalıkla mücadele eden kişinin tek başına iyileşmesi çok mümkün değildir. Bir uzman kontrolünde terapi seansları alınarak tam anlamıyla iyileşme süreci yaşanabilir. Eğer, kişi tedavi olmazsa korktuğu nesneyle karşılaştığı her an travması büyüyebilir, sonrasında farklı psikolojik hastalıklara da yakalanabilir.
Megalofobi Tedavi Edilebilir Mi?
Kişinin rahatsızlığını tetikleyen nesneleri fark eden akrabaları ve yakın çevresi bir uzmana yönlendirebilir. Bir psikoloğa başvuran kişinin ilk sürecinde rahatlama seansları yapılabilir, devamında korkunun nedeni tespit edilir ve maruz bıraktırılarak korku yok edilmeye çalışılır.
Megalofobi Örnekleri Nelerdir?
Genel olarak megalofobi yaratacak nesneler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Büyük boyutlu gemilerden korku, özellikle yolculuk ve yük gemileri
- İş yerlerinde özellikle büyük makinelerden korkmak
- Büyük bitkilerden ve ağaçlardan korkmak
- Aşırı büyüklükteki dağlardan korkmak
- Büyük boyutlu anıt (saray, çeşme, dikilitaş vb.) ve heykellerden korkmak
- Uçak ve büyük boyutlu ulaşım araçlarından korkmak
- Gökdelen gibi büyük binaları görmek ve yanından geçerken aşırı korkmak, büyük şehirlerde yüksek binalara karşı duyulan aşırı korku hali.