Karaciğer Yağlanması Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Beslenme ve Diyet

Karaciğer Yağlanması Olanlar Nasıl Beslenmeli?

1656 Görüntülenme 30/04/2024

Karaciğer yağlanması, karaciğerde yağ (lipit) birikimine neden olan ve organ fonksiyonlarını negatif etkileyebilen tıbbi bir problemdir. Bununla birlikte, karaciğer yağlanması diğer bir adıyla hepatik steatoz obezite, diyabet, insülin direnci, alkolizm gibi sebeplerle tetiklenebilir. Steatozun önlenmesi için belirtilen hastalıkların tedavisi, düzenli egzersizler ve uygun bir diyet programı uygulamak destekleyici rol üstlenir. Tüm bu bilgiler ışığında, tıbbi problemin erken teşhisi ve kişiye özel tedavi takviminin uygulanması karaciğere bağlı kronik hastalıkların engellenmesinde kritiktir.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer yağlanması neden olur sorusunun cevabı trigliserit seviyesini arttıracak yanlış beslenmenin ve hareketsiz yaşamın sürdürülmesi ile ilişkilidir. Ayrıca, karaciğer yağlanması nedir sorusu temel anlamda organ düzeyinde lipit birikmesiyle açıklanabilir. Bu anlamda, karaciğer yağlanması nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Genetik durumlar: Aile öyküsünde steatoz geçmişi olan kişiler risk altında olabilir. Eğer, kişinin ailesinde karaciğer hastalıkları varsa risk faktörü artabilir.
  • Aşırı kilo alma ve obezite: Lipitlerin yakılmasında aktif görev alan organ kontrolsüz beslenmeyle hasar alabilir. Lipit birikimiyle ilişkilendirilen obezite hastalığında lipit ve karbonhidrat alımının sınırlandırılması zorunludur. Ayrıca, hızlı kilo kaybı ve yetersiz gıda alımı da zayıf insanlarda karaciğer yağlanmasının ana nedenlerindendir.
  • Hormonal bozukluklar: Organ performansında hormon dengesi oldukça önemlidir. Özellikle, insülin-glukagon hormon dengesinin bozulması ya da menopoz sonrası eşey hormonlarının dengesizlikleri lipit birikiminin sebebi olabilir.
  • İltihaplanma ve toksin birimi: Organ düzeyinde enfeksiyon oluşumu ve serbest radikallerin artması lipit birikimine sebep olabilir. Tedavi edilmezse organ hasarına da yol açabilir.
  • Alkol tüketimi: Alkolün uzun dönemli ve yüksek oranda kullanımı başta lipit artışına neden olurken zamanla organ kaybına sebebiyet verebilir.
  • İnsülin direnci: Abdominal bölgede artan yağlılık, insülinin kan şekerini hücre içine sokmasına engel olmaktadır. Böylece, lipit birikimi zamanla gözlemlenebilir.
  • Dengesiz beslenme: Yüksek kalorili ve trans lipitler içeren gıdaları tüketme ya da işlenmiş gıdaların vücuda alınması problemin temel nedenlerindendir. Ayrıca, karbonhidrat ve şeker alımında belirli bir seviyeyi geçme lipit artışına organ düzeyinde neden olabilir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması çoğunlukla semptomlar göstermeyerek yıllarca devam edebilir. Bu süreçte, kişi başka bir rahatsızlıktan doktora gittiğinde yapılan kan ölçümlerinde ve görüntüleme tekniklerinde bu problem ortaya çıkabilir. Karaciğer hücrelerin yerini zamanla lipit hücrelerinin alması organı daha da tehlikeye atar. Ayrıca, karaciğer yağlanması nasıl anlaşılır sorusu öncelikle kişide ortaya çıkan belirtilere göre cevaplanabilir. Bu doğrultuda, karaciğer yağlanması belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • İştahsızlık ve takibinde kilo kaybı
  • Ciltte alerji (kazıntı, kızarıklık, sivilce ve döküntü)
  • Ciltte ve gözde sarılık durumu
  • Ciltte morluklar ve vücutta kanama riskinin artması
  • Karın bölgesinde şişkinlikler ve ağrı
  • Karında ödem oluşumu
  • Adet döngüsünde bozukluklar
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Erkeklerin meme dokusunun aşırı büyümesi
  • Karaciğerin anormal büyümesi (hepatomegali)

Rahatsızlığın semptomlarından görüldüğü üzere cilt etkileri oldukça yüksektir. Bu doğrultuda, karaciğer yağlanması kaşıntı yapar mı sorusuna evet cevabı verilebilir. Ayrıca, karaciğer yağlanması ağrı yapar mı sorusu ağırlıkla üst karında görülen ağrı semptomları ile ilişkilendirilebilir.

Karaciğer Yağlanması Olanlar Ne Yemeli?

Karaciğer yağlanması için diyet programı hazırlanırken kişinin kilosu, hastalıkları, alerjileri ve vücut indeksi göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle, karaciğer yağlanması diyet listesinde öğünlerin dengeli ayarlanması tavsiye edilir. Genel olarak, diyet sırasında tüketilecek besinler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Fonksiyonel özellikli enginar ve karahindiba gibi bitkiler takviye edici ürün olarak sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte, enginar sofralarda zeytinyağlı yemekler olarak tüketilir ve karaciğer detoksu sağlamada destekleyicidir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler antioksidan ve lif içeriğine zengindir. Bu nedenle, organ hasarının azalmasına ve lipitlerin parçalanmasına destekleyicidir.
  • Yaban mersini, yeşil çay, turp, vişne, kiraz gibi antioksidan içeriği yüksek meyveler öğünlere eklenebilir.
  • Kurkumin içerikli zerdeçal ve zencefil gibi ürünler günlük tüketilebilir. Ayrıca, protein indeksi yüksek ürünlerden yumurta karaciğer yağlanması yapar mı sorusuna hızlıca ‘hayır’ cevabı verilebilir.
  • Glisemik indeksi düşük besleyici baklagiller ana öğünlere eklenebilir. Bu doğrultuda, nohut, fasulye, bezelye, mercimek ve yulaf gibi besinler tüketilebilir.
  • Doymamış lipitler tüketilerek doymuş lipit alımı kısıtlanabilir. Zeytinyağı, aspir, kanola ve avokado yağı salatalarda ya da doğrudan ağız yoluyla vücuda alınabilir.
  • Ceviz, keten tohumu, somon, sardalya, alabalık gibi omega 3 açısından zengin besinler organın temizlenmesi açısından önemlidir. Özellikle, ceviz karaciğer yağlanması yapar mı sorusuna pratikte çoklu doymamış lipit monomerleri açısından zengin olmasıyla hayır cevabı verilebilir.
  • Günlük su ihtiyacının karşılanması lipit yakımının hızlanması adına önemlidir.

Karaciğer Yağlanmasında Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Karaciğer yağlanması zararları tüketilen bazı hazır yiyecekler ya da bu yiyeceklerin yanlış pişirilmesiyle ilgilidir. Bunun yanında, alkol gibi toksik maddelerin vücuda alımı organ performansını kötü etkileyebilir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda, tüketilmesi önerilmeyen yiyecekler aşağıdaki gibi belirtilebilir:

  • Vücuda fazla tuz alımı kan basıncını yükselterek karbonhidrat-lipit dengesini bozabilir, lipit sentezini arttırabilir.
  • Sofra şekeri ya da mısır, glikoz, fruktoz şurubu gibi ürünlerin kullanımı rahatsızlığı tetikleyebilir. Ek olarak kurabiye, pasta, meyve suları gibi basit şekerli yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmez.
  • Karbonhidrat indeksi yüksek makarna, beyaz ekmek, beyaz pirinç ya da hamur işi ürünler vücutta lipit seviyesini arttırabilir.
  • Doymuş lipitler açısından zengin kırmızı et ve tereyağı gibi gıdaların sıkça kullanımı zararlı bir etki oluşturabilir.
  • Ayçiçek gibi kızartmada kullanılan sıvı ürünler tehdit edici unsur olarak görülebilir.

Karaciğer Yağlanması Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Karaciğer yağlanması nasıl geçer sorusu diyet ve egzersiz programının kombine gerçekleştirilmesiyle açıklanabilir. Metabolizmayı dengeleyen yaklaşımlar ve beslenme alışkanlıkları rahatsızlığın ilerlememesini engelleyebilir. Bu açıdan, yeme alışkanlıkları Akdeniz usulüne çevrilebilir. Akdeniz usulü beslenmeye geçilmesinin yanında haftalık egzersizler ile vücut desteklenebilir. Ayrıca, omega 3, omega 6 ve omega 9 gibi tekli ya da çoklu doymamış lipitlerin öğünlere eklenmesi gereklidir. Kahve ve siyah çay karaciğer yağlanmasına karşı olumlu etki yapan içecek grupları arasında yer alır. Diğer bir taraftan deve dikeni bitkisinden elde edilen takviye edici ürünler de diyetlere eklenmesi önerilebilir. Zararlı potansiyeli olan rafine şekerlerden, unlu mamullerden ve fazla kalorili besinlerden uzak kalmak da doğru tercihler arasındadır.

Karaciğer Yağlanması Tehlikeli Mi?

Hastalığın en ağır tablosu sirozdur ve bu aşamaya kadar problem gizlice ilerleyebilir. Kişinin belirtileri belirginleşmiş ise siroz ve organ hasarı görünür hale gelmiştir. Eğer, kişi tedavi edilmezse organ kaybı, hormonal sorunlar, sindirim sıkıntısı ve hayatı riskler oluşabilir.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nedir?

Karaciğer yağlanması tedavisi uzman bir hekim tarafından yürütülür, aynı zamanda beslenme programlarının düzenlenmesi bu süreçte kritiktir. Bu bağlamda, pratik bir diyet programı için online diyetisyen kanalına başvurulması oldukça avantajlıdır. Ayrıca, gerekirse ilaç tedavisi uygulanabilirken yaşam tarzı değişikleri yapılmadan tedaviden verim almak çok da mümkün değildir. Sonuç olarak, çok yönlü beslenme, katkı ve dolgu maddeli ürünlerden uzak durma, kilo kontrolünü sağlama ve egzersiz yapma alternatif yöntemlerden bazılarıdır.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.