Doğru beslenme, hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de büyük önem taşıyor. Üstelik bu kez anne adayının kendisi kadar bebeğinin sağlıklı gelişimini de göz önünde bulundurması gerekiyor. Gebelikte az kilo almak ve süreci sağlıklı bir şekilde tamamlamak için temel kural: “Az az, sık sık beslenme”.
Kilo alımı hamileden hamile değişiyor
Hamilelik süreci bir kadının yaşayabileceği en özel süreçtir. Hayatın bu en önemli sürecinin elbette ki zorlu bir aşaması da vardır. Bu süreç içinde anne adayı, hem kendisine hem bebeğine iyi bakmakla yükümlüdür. Hayatının büyük bir bölümünde bile sorun olmaktan çıkmayan kilo problemi gebelik sürecinde de anne adayının yaşayabileceği problemlerden biridir. Her anne adayı az ya da çok mutlaka kilo alır. Kilo alımı ise her normal kadında olduğu gibi her gebe kadında da çok farklıdır. Kilo alımını etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir: Farklı metabolizma ve genetik yapı, hayat tarzı, fiziksel aktivite durumu, yaş faktörü ve hamilelik sürecinde yaşanan farklı durumlardır.
Gebelere diyet kesinlikle önerilmiyor
Gebelik sürecinde en önemli durum, anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesidir. Hamilelik sürecinde yapılacak olan kalori ve besin kısıtlamaları hem bebeğin hem de anne adayının sağlığını tehdit edecektir. Yetersiz besin alan vücut büyüyen ve gelişen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır hale gelir. Demir, folik asit, kalsiyum, A vitamini ve diğer önemli vitamin ve mineral yetersizlikleri görülmeye başlar.
Folik asit takviyesi hamilelik öncesi başlamalı
Yetersiz folik asit alımı sonucunda merkezi sistem anomalileri görülmektedir. Hamilelik planlanmaya başladığı andan itibaren folik asit takviyesi mutlaka başlamalıdır ve folik asit bakımından zengin besinler ile de anne adayının beslenme programı zenginleştirilmelidir. Doğal folik asit kaynakları şu şekilde sıralanabilir:
- Ispanak
- Semizotu
- Brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler,
- Turunçgiller
- Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller
- Buğday özü
- Yumurta sarısı
Kalsiyumdan yetersiz beslenme kas spazmı şikayetlerini artırıyor
Hamilelik döneminde bebek kendi kemik gelişimi ve bedensel işlevleri için gerekli kalsiyumu anneden alır. Bunun için de anne adayının kemik dokularında bulundan depo kalsiyumdan yararlanır. Bunun sonucunda, yetersiz kalsiyum alan bir anne adayı kısa vadede çeşitli kas spazmları yaşarken, uzun vadede kemiklerindeki kalsiyum deposunun harcanması sonucunda ileri yaşlarda artmış bir kemik erimesi riskiyle karşı karşıya kalır. Bu nedenle doktorun önerdiği vitamin takviyesine ek olarak anne adayının günde mutlaka 1 bardak süt içmesi ve öğle/akşam yemeklerinde bir kase yoğurt ya da ayran tüketmesi gerekmektedir.
Demir eksikliği erken doğuma neden olabilir
Hamilelikte yeterli demir alımı sağlanmazsa anne adayının zamanla demir depoları tükenmeye başlar. Kan yapımı için gerekli olan hemoglobin üretilemez ve anemi (kansızlık) ortaya çıkar. Demir eksikliği anemisinde halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, baş ağrısı ve başka pek çok belirti görülebilir. Ayrıca bu durum gebeliği de etkileyebilir. Birinci ve ikinci üç aylık dönemlerde demir eksikliği anemisi nedeniyle erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma risklerinde artış olduğu unutulmamalıdır.
Hamilelikte diyetisyenden destek alınmalı
Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme, ayrıca doktorun önerdiği besinsel takviyeleri ile kilo alımı önlenebilmektedir. Hamilelik sürecinde kilo alma korkusu ile düşük kalorili, yetersiz besin alımı üzerine kurulu diyetler hem anne adayı hem de bebekte kalıcı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir beslenme programı uygulamanız bu süreci daha keyifli yönetmenizi sağlayacaktır.