Farkında Olmadan Diş Sıkmak
Farkında olmadan diş sıkma birçok insanda görülen ve özellikle ilerlediğinde oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Kişilerin dişlerini birbirine bastırdığı, sıktığı veya gıcırdattığı bir durum olan diş sıkma, genellikle farkında olmadan yapılır. Uyanıkken görüldüğü gibi uyurken de oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Farkında Olmadan Diş Sıkmak (Bruksizm) Nedir?
Farkında olmadan diş sıkmanın ileri derecede olması durumunda kişiye ciddi rahatsızlık verir. Dişlerin birbirlerine bastırılması, sıkılması ya da bastırarak gıcırdatılması olan ve bruksizm adıyla da bilinen bu durum, ileri derece olduğunda başka komplikasyonlara da sebep olabilir. Bruksizm tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğu için gecikmeden gereken destek alınmalıdır.
Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Aynı Şey Midir?
Farkında olmadan diş sıkma problemi yaşıyorsanız bunun diş gıcırdatma ile aynı sorun olup olmadığını merak edebilirsiniz. Diş sıkma, dişleri birbirine bastırma durumuyken, diş gıcırdatma ise dişleri birbirine bastırıp sağa ve sola kaydırma durumudur. Ancak temelde her ikisi de bruksizm olarak adlandırılır. Eğer uyanıkken diş sıkma durumu varsa uyanık bruksizm, uyku esnasında gerçekleşiyorsa uyku bruksizmi olarak adlandırılır. Çocuklarda diş gıcırdatma da bruksizm olarak kabul edilir ve tedavi gerektirecek kadar ilerleyebilir.
Farkında Olmadan Diş Sıkmanın (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir?
Kendinizde farkında olmadan diş sıkma durumunun olup olmadığını merak ediyorsanız bazı belirtileri dikkate almanız yeterlidir. Bunlar:
- Artan diş ve çene ağrıları
- Birlikte uyuduğunuz kişiyi rahatsız edecek derecede uyurken diş gıcırdatma
- Çene, şakak, boyun ya da yüzün bazı bölgelerinde ağrı
- Aşınan diş mineleri
En yaygın bruksizm belirtileri arasında yer alır. Farkında olmadan dişleri sıkmak tedavisi olan bir durum olduğu için, kendinizde ya da yakınlarınızda bu durumun olduğunu düşünüyorsanız geciktirmeden uzman bir doktora görünmenizde fayda olacaktır.
Çene Ağrısı
Farkında olmadan diş sıkma durumunun en önemli belirtilerinden olan çene ağrısı, dişlerin farkında olmadan birbirine sıkı bir şekilde bastırılmasından kaynaklanır.
Kulak ve Yüz Çevresinde Ağrı
Farkında olmadan sürekli dişleri sıkmak zamanla kulaklarda ve yüzün belirli bölgelerinde de ağrılara sebep olur. Farkında olmadan diş sıkma sonucu sıkılan dişlerden ve ağrıyan çeneden kaynaklı olarak giderek artan durum, en son kulaklara ve yüze yayılır.
Diş Hassasiyeti
Bruksizm, giderek farklı sorunlar ortaya çıkarmaya başlar. Diş hassasiyeti de bunlardan biridir. Farkında olmadan diş sıkma dişlerin daha hassas olması ve daha çok ağrıması anlamına gelir.
Diş Eti Sorunları
Farkında olmadan diş sıkma beraberinde ciddi diş eti sorunları yaratır. Bastırılan dişler, diş etlerinde kanama ve artan hassasiyet gibi sorunlar yaratır. Aynı zamanda diş minelerinin zarar görmesiyle birlikte çeşitli diş eti hastalıkları da ortaya çıkar.
Farkında Olmadan Diş Sıkmanın (Bruksizm) Nedenleri?
Farkında olmadan diş sıkma sorunu olanlar genelde bazı ortak nedenlere sahiptir. Bunlardan en yaygın olanları:
- Stres
- Uyku bozuklukları
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Genetik sebepler
- Psikolojik ve nörolojik sebepler
Farkında olmadan dişlerimi sıkıyorum diyen kişilerde ağırlıklı olarak görülen belirtiler arasında yer alır. Farkında olmadan diş sıkma sorunu yaşayanlar, bu durumu fark ettiğinde bir an önce önlem almalı ve tedavi olmalıdır.
Psikolojik Nedenler?
Stresli yaşam ya da çevresel faktörler, farkında olmadan diş sıkma sorununu tetikleyen sebepler arasında yer alır. Özellikle stresin arttığı zamanlarda diş sıkma ve gıcırdatma da artar.
Fiziksel Nedenler?
Çeşitli fiziksel hastalıkların yanı sıra genetik rahatsızlıklar da farkında olmadan diş sıkma sorununu arttıran ya da tetikleyen sebepler arasında yer alır. Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda diş gıcırdatma da yaygın olarak görülür. Çeşitli diş eti ve ağız sağlığı sorunları da bunun arkasında yatan sebeplerden olabilir.
Diş Sıkmanın (Bruksizm) Oluşturabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?
Farkında olmadan diş sıkma yalnızca diş sıkma ve gıcırdatma sorunu olarak kalmaz. Zamanla farklı komplikasyonlara ve sorunlara sebep olarak daha büyük rahatsızlıklar verebilir. Şiddetli çene ağrısı, baş ağrısı, şakaklarda şiddetli ağrı, diş ve diş eti sorunları, ağız içi ve yanaklarda yara, yüzün belirli bölgelerinde ağrı gibi sorunlara sebep olabilir. Zamanla konuşmayı zorlaştırıp yeme bozukluklarına da yol açabilir.
Eklem Problemleri
Farkında olmadan diş sıkma eklem sorunlarına da yol açabilir. Diş gıcırdatma ve sıkmanın ortaya çıkardığı sorunlardan olan eklem problemleri, çene bölgesinde yaygın olarak görülür. Çeneden başlayan ve yüz, boyun ve baş bölgelerine kadar ulaşan ağrılar giderek artarak kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Diş sıkma tedavisi uygulanmaya başladığında zamanla tüm komplikasyonların ortadan kalktığı görülecektir.
Çene Yapısında Bozukluklar
Geceleri diş sıkma ve gün içerisinde farkında olmadan diş sıkma, zamanla çene yapısının bozulmasına sebep olabilir. Farkında olmadan diş sıkma çenede öne doğru kayma ve benzeri şekil ve işlev bozukluklarını ortaya çıkabilir. Diş sıkması tedavi edilebilen bir durum olduğu için geciktirmeden tedavisinin yapılması gerekir.
Konuşma ve Yeme Fonksiyonunda Bozukluklar
Farkında olmadan sürekli dişleri sıkmak zamanla ağız ve çene yapısına verdiği zararların sonucunda konuşma bozukluğu ve yeme hareketlerinde bozukluklar gibi sorunlara sebep olabilir. Diş sıkması tedavi edilmezse bu sorunlar giderek artan rahatsızlıklara sebep olmaya devam edecektir. Farkında olmadan diş sıkma çocuklarda da yeme ve konuşma sorunlarına yol açabilir.
Diş ve Diş Etlerinde Aşınmalar
Uyurken diş gıcırdatma zamanla diş minelerine ve diş etlerine de zarar verir. Farkında olmadan diş sıkma yüzünden ciddi diş problemleri ortaya çıkar.
Farkında Olmadan Diş Sıkmadan Nasıl Kurtulunur?
Farkında olmadan dişlerimi sıkıyorum diyorsanız bu durumdan kurtulmanın yollarını da araştırmanız çok normal. Farkında olmadan dişleri sıkmak tedavisi olan bir durumdur. Bu durumda en basit yöntem diş sıkma aparat uygulamasıdır. Geceleri diş sıkma durumunda koruma sağlayan bu aparat, zamanla alışkanlığınızdan kurtulmanızı sağlayabilir.
Farkında Olmadan Diş Sıkma (Bruksizm) Nasıl Tedavi Edilir?
Farkında olmadan diş sıkmak ilerlediğinde tedavi gerektiren bir durumdur. Bruksizm tedavi edilmezse ilerler ve birçok alanda rahatsızlıklara sebep olabilir. Diş sıkma tedavisi çeşitli eksiklerin tamamlanması, bozuk dişlerin düzeltilmesi gibi sorunların ortadan kaldırılmasıyla yapılır.
Farkında Olmadan Diş Sıkma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İstemsiz Diş Sıkma Nasıl Geçer?
Uyurken ve uyanıkken diş sıkma eğer ileri seviyede değilse diş sıkma aparat kullanımı ile tedavi edilerek olası rahatsızlıkların önüne geçilebilir. İleri seviye olduğunda ise doktor müdahalesi ve tanıların ardından gereken tedavi uygulanır.
Bruksizm Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Farkında olmadan diş sıkma tedavi edilmediğinde çene, diş ve diş eti, eklem rahatsızlıkları gibi ciddi problemlere sebep olur.
Diş Sıkma Kendiliğinden Geçer mi?
Farkında olmadan diş sıkma kendiliğinde de geçebilir. Özellikle stresli dönemlerde ortaya çıkan diş sıkma, bu dönemlerden sonra kendiliğinden de geçebilir.
Uyurken Dişleri Sıkmak Psikolojik mi?
Uyurken dişleri sıkmanın psikolojik sebepleri olabilir. Stres ve kaygılı durumlar olduğunda farkında olmadan diş sıkma uyurken de görülebilir.