Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir? Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Beslenme ve Diyet

Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir? Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

2486 Görüntülenme 13/02/2024

Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir? Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Emziren anne beslenmesi, annenin ve bebeğin sağlığı için oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Emzirme beslenmesi, tüm besin öğelerinden dengeli ve doğru miktarda besin alınarak sağlanabilir. Bunun yanı sıra, içinde katkı maddeleri bulunan yiyecekler başta olmak üzere, asitli içeceklerden kaçınmak da önemlidir. Alkollü içkilerden ve sigaradan da uzak durmak gerekir.

 Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir?

Emziren anne beslenmesi, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Doğumdan sonraki ilk aylar, çocuğun en hızlı gelişim süreci olduğu için, emziren annelerde beslenmeye bu dönemde özellikle dikkat edilmelidir. Bunun için:

  • Her gün mutlaka, en az 2 litre su tüketmek gerekir
  • İkinci önemli madde ise, kalsiyum açısından zengin; süt, yoğurt, ayran, tüketiminin sağlanmasıdır.
  • Protein açısından zengin olan yumurta ise, her kahvaltıya mutlaka dahil edilmelidir.
  • Bunun dışında, günde 2-3 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, ayrıca yüksek lifli karbonhidratların yine dengeli bir şekilde tüketilmesi sağlanmalıdır.
  • Emzirme beslenmesinde olması gereken bir başka besin grubu ise tam tahıllı ürünlerdir. Bunun yanı sıra, en azından haftada bir defa; nohut, barbunya gibi baklagillerin tüketimi de emziren annelerde beslenme açısından önemlidir.

Emzirme Döneminde Beslenmenin Önemi Nedir?

Emziren anne beslenmesinde beslenme şekliniz, bebeğinizin gelecekteki sağlığı için çok önemlidir. Değişik besin gruplarından, dengeli alınan gıdalar, çocuğunuzun sağlıklı gelişimini sağlarken, sizin de vücut direncinizi artırır. Doğru beslenme süreci bağışıklık sisteminizi de olumlu yönde etkiler. Emziren anne beslenmesinde, düzgün çalışan bağışıklık sistemi sayesinde, birçok sağlık riskine karşı da korunmuş olursunuz.

Emziren Annelerde Sık Görülen Beslenme Hataları Nelerdir?

Emziren anne beslenmesinde en çok yapılan hatalardan biri az su tüketimidir. Bunun dışında tek tip beslenme şekli ya da aynı tür besin gruplarıyla yapılan diyet programları gibi birçok sebep, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bunlar dışında, gazlı içecekler gibi zararlı alışkanlıkların da beslenmeye dahil edilmesi, yeni doğum yapan anne beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Emziren Anneler Hangi Besinlerden Uzak Durmalıdır?

Emziren anne beslenmesinde bebeğe gaz yapacak besinlerden özellikle uzak durulmalıdır. Brokoli, karnabahar, çiğ soğan, greyfurt, portakal, lahana gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olabilir. Bunlar dışında:

  • Kahve, çay gibi kafeinli içecekler ile kola gibi asitli içecekler de gaz oluşumuna sebep olacağından, yeni doğum yapan anne beslenmesine kesinlikle dahil edilmemelidir.
  • Ayrıca, kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller ile turp ve kabak gibi sebzeler de emziren anne beslenmesinden uzak tutulması gereken diğer besinlerdendir.
  • Tüm bunlara ek olarak, paketlenmiş hazır gıda ürünleri mümkün olduğunca tüketilmemeye çalışılmalıdır. Özellikle, cips, hazır kek, kraker gibi atıştırmalıklardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Emzirme Döneminde Anne Sütü Arttırmak İçin Neler Tüketilmelidir?

Emziren anne beslenmesinde sütü arttırmanın birinci yolu, bol su tüketimidir. Gebelik ve emzirme döneminde beslenme listesine balık tüketimi eklemek de sütün kalitesi ve verimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, hoşaf, taze sıkılan meyve suyu, süt, limonata, gibi içecekler de süt artırımını olumlu etkiler. Kırmızı et, yumurta, tam tahıllı gıdalarda yumurta artırımı açısından, önemli besinlerden birkaçıdır.

Emzirme Döneminde Gaz Oluşumu Yaşamamak İçin Ne Tüketilmelidir?

Emziren anne beslenmesinde gaz oluşumu yaşamamak için:

  • Lif oranı yüksek besinler tüketebilirsiniz. İncir, yulaf, muz, bunlardan bazıları.
  • Sıvı tüketimine ağırlık verip, özellikle ev yapımı baharatsız çorbalar içebilirsiniz.
  • Salata tüketimi de emziren annenin yemesi gerekenler listesine mutlaka dahil edilmelidir. Özellikle salatalara eklenen nane, gaz oluşumunu engelleyen ürünlerden bir tanesidir.
  • Kırmızı et, tavuk, balık, hindi ve yumurta gibi besinler de gaz yapmama özellikleri ile, emziren annelere beslenme listesi yaparken eklenecek ürünlerden birkaçıdır.
  • Emziren annenin yemesi gerekenler kadar, yememesi gereken ürünlerde unutulmamalıdır. Özellikle baharat kullanımı gaz oluşumuna sebep olacağı için, emziren anne beslenmesine dahil edilmemelidir. Ya da çok çok az eklenmelidir.

Emzirme Döneminde Annenin Vitamin Ve Mineral Dengeleri Nasıl Olmalıdır?

Emziren anne beslenmesinde kalsiyum desteği çok önemlidir. Bunun yanı sıra kansızlık sorununun önüne geçmek için, demir desteği de sağlanmalıdır. Bebeğin beyin gelişimi için Omega 3, hücrelerin korunması bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de A vitamini ihmal edilmemelidir. Bunlara ek olarak, emziren anne beslenmesi sürecinde, folik asit, B6, iyot , B12, gibi vitamin ve mineraller de ihmal edilmemelidir. Uzman tarafından reçete edilen yeterli ve dengeli beslenme listesi tüm bu ihtiyaçların karşılanabilmesine olanak tanır.

Emzirme Döneminde Kilo Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Emziren anne beslenmesi genel olarak, sebze ve meyve ağırlık olmalıdır. Emzirme döneminde beslenme diyetisyen kontrolünde olursa, kilo verme süreciniz elbette daha hızlı olacaktır. Ama bunun için, uzman bir hekim tavsiyesine mutlaka başvurulmalıdır. Hızlı ve sağlıklı kilo vermenin birinci koşulu bol su tüketimidir. Ayrıca, aşırı kalori alımı yapmamakta önemlidir. Bunun dışında bol yürüyüş, besinlerin yavaş çiğnenmesi, iyi bir uyku düzeni gibi süreçlerde, doğru beslenme programına dahil edilmesi gereken, yaşamsal uygulamalardan birkaçıdır.

Emzirme Döneminde Sağlıklı Kilo Verilebilir mi?

Emziren anne beslenmesinde sağlıklı kilo vermek elbette mümkündür. Emzirme döneminde beslenme diyetisyen programlarına, kalsiyum ve demir açısından zengin besinler ekleyerek, öğütülmemiş tahıllarla oluşturulmuş dengeli bir beslenme programı hazırlayarak, sağlıklı sıvı alımına ağırlık verip yeşil yapraklı sebzeler tüketerek, kilo verme süreci istenilen seviyeye taşınabilir. Emziklilik döneminde kilo verme süreci doğum sonrası 4. Aydan önce başlamamalıdır. 4. Aydan itibaren uzman kontolünde diyet yapılması gerekmektedir. Emziklilik döneminde kilo kaybı hipokalorik listeler ile yapılmamalıdır. Bu nedenle annelerin kendi yöntemleri ile kilo vermeleri önerilmemektedir.

Emziren Anneler İçin Sağlıklı Beslenme İpuçları

Emziren anne beslenmesinde besin değeri yüksek yiyecekler tüketilmeli. Kalorisi düşük, az yağlı yiyecekler tüketmek, emziren annelerde beslenme açısından önemlidir. Öğün atlamamak, meyve ve sebzeyi kısıtlamamak, ayrıca taze ve kaliteli besin öğelerini günlük beslenme programına dahil etmek, sağlıklı beslenmenin ipuçları arasında yer alır.

Emziren Anneler İçin Sıkça Sorulan Sorular

Emziren Anneler Ne Kadar Sıvı Tüketmeli?

Emziren anne beslenmesinde sıvı tüketimi önemlidir. Her ne kadar, emzirme döneminde beslenme diyetisyen programlarında bu rakam, 2-3 litre gibi gözükse de sıvı tüketimi kişiye göre değişmektedir. Buna da en doğru kararı, doktorunuz vermelidir.

Emziren Anneler İçin Alkol ve Kafein Tüketimi yapabilir mi?

Emziren anne beslenmesi sürecinde, kesinlikle ama kesinlikle alkol kullanılmamalıdır. Kafein tüketimi de en aza indirilmelidir. Emziren anne beslenmesi sürecinin ilk üç ayının özellikle çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Gazı olan bebek için anne ne içmeli?

Emziren anne beslenmesi gaz sancıları için bitki çayları tüketebilirsiniz. Özellikle rezene çayı çok etkilidir. Bunun yanı sıra, papatya çayı ve probiyotik içeceklerde gaz sorununu gidermekte etkilidir.

Emziren anneler kahvaltıda ne yemeli?

Emziren anne beslenmesinde  protein açısından zengin yumurta mutlaka tercih edilmeli. Bunun yanı sıra, pekmez, bal, gibi kuvvetli gıdalar ile ceviz ve badem gibi kuruyemişler, kalsiyum açısından zengin peynirler mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca, C vitamini açısından zengin meyvelerde mutlaka sofrada yer almalıdır.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.