Yeni doğum yapan annelerin ve bebeklerin sağlığını sürdürebilmesi açısından beslenme önemli bir yere sahiptir. Anneler, gebelikte aldığı kiloları hızlı bir şekilde vermek için emziren anne diyetinden faydalanabilir. Anne sütü veren kadınların kendisinin ve bebeğinin sağlığı için temel yapı taşlarından biri dengeli ve yeterli beslenmektir. Annelerin hem sütünün artması hem de kilo almasının önüne geçmek için emziren anne diyetini sağlıklı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek gerekir. Tüketilen besinlerin doğrudan sütün kalitesini etkilemesi söz konusu olduğu için annelerin ihtiyaç duyulduğu kadar enerji ve sıvıyı gün içerisinde alması ve belirli koşullarda diyet uygulaması halinde kilo vermesi mümkün olabilir.
Emziren Anne Diyeti Nedir?
Bebeğini anne sütü ile besleyen annelerin günlük ihtiyaç duyulan kalorinin üzerine çıkmaması ve belirli bir kalori sınırının altında kalmamasını sağlayan diyet emziren anne diyeti olarak adlandırılır. Emziren annelerin gebelik dönemine göre enerji ve besine ihtiyacı daha fazladır. Annelerin vücudundaki bu besin ögelerini stabil tutmak ve süt vermek için gerekli olan protein, vitamin, enerji ve mineralleri alabilmek üzere dengeli beslenmesi şarttır. Bu ihtiyaçların karşılanmaması halinde önemli vitamin ve mineraller annenin vücut deposundan karşılanır ve anne sağlığı olumsuz bir şekilde etkilenir. Diğer kadınlarla kıyasla emziren annenin günlük kalori ihtiyacı 300-500 arasında kalori kadar daha yüksektir. Bu sebeple emziren annelerin günlük 1800 kalorinin altında beslenmemesi önem taşır. Emziren anne diyeti programı kapsamında diyet hazırlanırken günlük enerji ihtiyacına ek olarak 300-500 arasında bir kalori artışı yapılır. Bu süreç içerisinde ise annelerin 8-12 bardak su tüketmesi de gerekir. Yağ kaynakları toplam enerjinin %30’unu, protein kaynakları %12-15’ini, karbonhidrat kaynakları ise %55’ini oluşturur. Emziren anne diyeti boyunca kadınlar protein, meyve, sebze, kuruyemiş, karbonhidrat ağırlıklı beslenerek hem sütünü artırabilir hem de emzirdiği süre boyunca zaman içerisinde fazla kilolarından kurtulabilir.
Emziren Anne Diyeti ile Zayıflamanın İpuçları
Emziren anne diyeti hem bebek hem de anne sağlığını korumayı amaçlayan sağlıklı bir listeden oluşur. Annelerin halsizlik ve yorgunluk gibi sağlık problemlerini yaşamamasının yanı sıra süt miktarının azalmaması için düşük kalorili beslenmemeye özen göstermesi gerekir. Düşük kalorili beslenmenin sonucunda sütün kalitesinin düşmesi ya da sütün kesilmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
- Yapılan araştırmalara göre emziren annelerin 1500 kalorinin altında beslenmesi halinde süt yapımının olumsuz yönde seyrettiği gözlemlenmiştir.
- Emziren anne diyeti için en etkili zayıflama yöntemi bebekleri bol bol emzirmek ve düzenli bir şekilde beslenmektir. Emzirme işlevi aynı zamanda kalori yakılmasını destekleyen önemli bir aktivitedir. Anneler bebeklerini emzirdiği süre boyunca kalori harcamaya devam eder. Gebelikte oluşan yağ deposu, annelerin doğum sonrasında ihtiyacını karşılar. Bu durum sonucunda annelerin yağ deposunda azalma ve kilo kaybında son derece etki sağlar.
- Emziren anne diyeti programında günde 3 ana ve 3 ara olmak üzere toplamda 6 öğün beslenmeleri gerekir. Bu öğünlerde kalori ve yağ değeri çok yüksek olan besinleri tüketmek yerine daha sağlıklı ve sütün artmasına destek sağlayan besinlerin tüketilmesi önerilir.
- Hamilelik döneminde kadınların kilosunun 12 den fazla olması neticesinde mutlaka bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.
- Emziren anne diyeti hazırlanırken kadınların yaşı, kilosu, boyu ve laktasyon ayına özel bir liste hazırlanır.
- Kişiye özel olarak hazırlanan emziren anne diyeti, kilo kaybının sağlanmasında en etkili unsurlardan biridir. Bu süreçte detoks programlarından ve şok diyetlerden kesinlikle uzak durulması gerekir.
Emziren Anne Diyeti Nasıl Uygulanır?
Anneler genel olarak doğum sonrasında hızlı bir şekilde kilo vermeyi hedefler. Ancak kilonun hızlı bir şekilde kaybedilmesi hem annenin hem de bebeğin sağlığı için olumsuz etkilere sebep olur. Doğum sonrasında ve emzirmenin ilk 3 ayında kilo kaybı meydana gelmeyebilir ve kiloda artış olması da söz konusu olabilir. Hormonal değişiklikler nedeniyle normal olan bu durum, iştahın daha açık olması sebebiyle vücutta bir yağ artışına da neden olabilir. Bu süreçte kilo almamak adına kalorinin fazla kısıtlanması kesinlikle önerilmez. Emziren anne diyeti ile kadınların düzenli ve sağlıklı beslenmesi sonucunda haftada 0,5 kg ağırlık kaybetmesi beklenir. Emziren anne diyeti boyunca kadınların düzenli bir şekilde egzersiz yapması hem yağ yakımını kolaylaştırır hem de vücudun kısa zamanda kendini toparlamasına yardımcı olur. Emziren anne diyeti kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi genel anlamda tüketilmesi gereken besinler bellidir. Karbonhidrat, proteini yağ, vitamin ve mineral değerlerini içeren ve en az 1800 kalori olacak şekilde hesaplanan diyet, günlük 6 öğün şeklinde paylaştırılarak hazırlanır. Bu süreçte sütün tadını değiştirebilecek ve aynı zamanda bebekte huzursuzluğa neden olacak besinler de emziren anne diyeti içerisinden uzman kontrolünde çıkartılır. Emziren anne diyetinde işlem görmüş ve paketli gıdalar yer almaz. Protein ihtiyacını karşılamak üzere kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi önemli besinlerin diyete dahil edilmesi gerekir. Yoğurt, sebze, süt, ceviz, fındık, badem, meyve gibi yiyecekler de beslenme düzeni içerisinde yer almalıdır.
Emziren Anne Diyeti Önerileri
Annelerin diyetinde yer alan besin kaynakları, onların tamamen sağlıklı bir şekilde beslenmesini destekleyen ögelerden oluşur. Bu gıdalar aynı zamanda anne sütünü artırmayı destekleyici niteliğe sahiptir.
- Emziren anne diyeti içerisinde mutlaka dahil olması gereken besinler arasında hurma, kinoa, bulgur, dereotu ve yeşil doğan yer alır.
- Protein açısından son derece zengin olan kırmızı et, balık, tavuk eti ve yumurta da emziren anne diyetinde olmazsa olmaz besin grupları arasındadır.
- Makarna, sebze ve eriştelerin haşlama suyunun dökülmeden pişirilen yemeğe ilave edilmesi, besin değerinin artması açısından önem taşır.
- Emziren anne diyeti için kalsiyum kaynakları olan yoğurt, süt ve peynir gibi besinler de beslenme sürecine dahil edilmelidir.
- Barbunya, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ise iyice yıkandıktan sonra ıslatılarak kabukları ayrılana dek pişirilmelidir. Bu yöntem uygulandıktan sonra gaz şikayeti ve bebeklerde huzursuzluk olması halinde baklagillerin tüketimi azaltılabilir.
- Emziren anne diyetinde süt tüketimi önemli bir yere sahip olduğu için sütün şişkinlik ya da gaz yapması halinde laktozsuz süt ürünleri tercih edilebilir.
- Beyaz ekmek tüketmek yerine çavdar, kepek ya da tam buğday ekmek çeşitleri tercih edilerek sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli adımları atılmış olunur.
- Günlük tüketilen su miktarı da emziren anne diyetinde önemli bir yere sahiptir. Her emzirme sonrasında annelerin 1 bardak su tüketmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Emziren Anne Diyetinde Nelerden Uzak Durmak Gerekir?
Emziren anne diyeti tamamen anne ve bebeğin sağlıklı bir yaşam sürmesini esas alır. Bununla birlikte anne sütü veren kişinin sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamasına da önemli ölçüde yardımcı olur.
- Anneler diyet yaparken yüksek bir kaloriye sahip olan paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Sosis, salam, pastırma ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tüketilmesi emzirme anne diyetine dahil edilmez.
- Dondurulmuş ürünler, hazır çorbalar ve hazır meyve suları gibi katkı maddesi içeren gıdalardan da uzak durmak gerekir.
- Aşırı yağ içeren kızartmalar emziren anne diyeti içerisinde yer almayacağı gibi hamurlu yiyecekleri de sık tüketmemek fayda sağlar.
- Sarımsak, soğan, acı baharat, karnabahar gibi yiyecekler emziren annelerin sütünün tadını değiştirebileceği için denenerek tüketilmesi tavsiye edilir.
- Yoğun şeker içeren gıdalar ve içecekler ise annelerin diyet sürecini olumsuz etkileyebilir.