Değersizlik Hissi Nedir? Nasıl Tanımlanır?
Psikoloji

Değersizlik Hissi Nedir? Nasıl Tanımlanır?

2515 Görüntülenme 25/12/2023

Değersizlik Hissi Nedir? Nasıl Tanımlanır?

Değersizlik hissi, insanların hayatlarındaki kötü olaylara odaklanmasına, olumlu olayları ise kaçırmasına neden olan bir duygudur. Bireyler kendini umutsuz ve önemsiz hisseder. Olumsuz sonuçlara odaklanan birey, kendini duygusal ve psikolojik olarak kötü hisseder ve bu sebeple de kendini depresyona sürükler. Değersizlik hissi, insanın özgüvenini ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Değersizlik Hissi Nedir?

Değersizlik hissi, bireye hayatındaki her detayın yanlış olduğunu, hayatında iyi giden bir yönün olmadığını hissettirir. İnsanlar hayatın olumsuz yönlerine odaklanabilir. Değersizlik hissi, bireyin toplum içerisinde kendini diğer insanlardan daha aşağı hissetmesine neden olur. Bu nedenle de bireyin iş ve sosyal hayatında olumsuzluklar yaşamasına sebep olabilir.

Değersizlik Hissi Nasıl Tanımlanır?

Değersizlik hissi, kişinin hayatını kötü etkiler. Bireyin kendini önemsiz görmesine ve hayatının değerli olmadığına inanmasına neden olur. Değersizlik hissi yaşayan kişi ne yaparsa yapsın hiçbir şeyi başaramayacağına inanır. Bu his nedeniyle özgüvenini kaybeden birey hayattan zevk almakta zorluk yaşar. Kişi bilinçaltında kendini diğer insanlardan değersiz olduğuna kendini ikna eder.

Değersizlik Hissine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Değersizlik hissine neden olan faktörler bireyden bireye farklılık gösterir. Değersizlik hissine neden olan bazı faktörler şu şekildedir:

  • Travmatik Olaylar
  • Eleştiriler
  • Psikolojik sorunlar

Neden Değersiz Hissederiz?

Neden değersiz hissederiz sorusuna şöyle yanıt verebiliriz; bir ilişkiden ayrılmak, sevdiği birini kaybetmek, işinden ayrılmak ya da kovulmak, okulunda veya işinde zorbalığa uğramak, maddi baskılar, istismar gibi nedenler kişinin kendisini değersiz hissetmesine neden olabilir. Etrafındaki insanların haklı/haksız sürekli eleştirilerine maruz kalan kişi kendini değersiz hisseder.

Değersizlik Hissinin Belirtileri Nelerdir?

Değersizlik hissinin belirtilerinin kişi de en belirgin olarak olumsuz düşünceleri ile kendini gösterir. Değersizlik hissi, her bireyde farklı bir şekilde kendini gösterir. Bireyde değersizlik hissinin belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Sürekli olumsuz düşünme
  • Umutsuzluk
  • Ağlama isteği
  • Amaçsız hissetme
  • Sosyal ortamdan uzak durma
  • Övgüleri kabul etmeme
  • İntihar etmeyi düşünmek

Değersizlik Hissinin Fiziksel Belirtileri

Değersizlik hissi kendini fiziksel olarak da gösterir. Değersizlik hissinin fiziksel belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Yürüyememek
  • Konuşamamak
  • Yemek yiyememek

Değersizlik Hissinin Psikolojik Belirtileri

Değersizlik hissi psikolojik olarak bireyde kendini gösterir. Bunları şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Depresyon
  • Sosyal anksiyete
  • Kaygı, stres
  • Kendine güvenmeme
  • Özbenlik düşüklüğü
  • Zararlı alışkanlıklar

Değersizlik Hissinin Etkileri Nelerdir?

Değersizlik hissi kendini yetersiz hissetmeye sebep olur. Kendini anlamsız hisseden birey duygusal ve psikolojik olarak kötü hisseder. Özsaygısını gittikçe kaybeder, sosyal ortamlardan uzaklaşarak içine kapanır. Değersizlik hissinin etkileri şunlardır:

  • Sosyal anksiyete: Birey kendini sosyal çevrede mutlu hissetmez. Diğer insanlarla iletişim kurmakta zorluk yapabilir. Bu sebeple de sosyal ortamlardan kaçınır. Birey diğer kişilerin kendini yargılayacağından veya reddedeceğinden korkar. Bu da kişide kendini yalnızlaştırmaya sebebiyet verir.
  • Düşük özsaygı: Kendinizi değersiz hissettiğinizde, güveninizi de kaybedebilirsiniz. Kişi, kendini aşağılama, kendini beğenmeme ve kendini ağır eleştirmeye başlar. Diğer insanların kendinden daha değerli olduğuna inanır.
  • Depresyon: Değersizlik hissinin bir diğer etkisi de depresyondur. Hayattan zevk almayan birey yaşam sevincini kaybedebilir. Kendini sürekli olarak üzgün ve mutsuz hisseder. Hayatındaki güzel olayların farkına varamaz hâle gelir.

Sosyal ve Çevresel Faktörler Değersizlik Hissini Nasıl Etkiler?

Kendimizi değersiz hissetmek kişinin hayatını hem sosyal açıdan hem de çevresel olarak etkiler. Değersiz hissetmek, olumsuz olaylara odaklanmak hayatımızdaki güzel anları kaçırmamıza neden olur. Kendini diğer insanların yargılayacağını düşünen kişi kendi içine kapanır. İnsanlardan kendini aşağı görerek öz benliğini kaybeden birey kendini değersiz hisseder. İnsanların beklentilerini karşılayamayacağını düşünür. Kendini sürekli başkalarıyla kıyaslama eğilimindedir. Bireyin fiziksel, ekonomik ortamları çevresel faktörlerdir. Yoksulluk, ayrımcılık, ırkçılık gibi olumsuz çevresel faktörler bireyde güvensizlik, çaresizlik ve değersiz hissetmesine yol açabilir.

Değersizlik Hissi ile Başa Çıkma Yolları Nelerdir?

Değersizlik hissi ile mücadele etmenin yolları vardır. Değersizlik hissinden kurtulmak için değersizlik hissinin tanımını bilmek ilk adım olmalıdır. Değersizlik hissinin ne olduğunu, nasıl hissettirdiğini, insanın kendini değersiz hissetmesinin nedenlerini öğrenirseniz onunla mücadele etmenin yollarını da çözebilirsiniz. Kendini değersiz hissetmekten kurtulmak için olumlu bakış açısı bulmaktır. Birey kendine yönelik olumsuz düşüncelerinden kurtulmalıdır. Değersizlik hissini yenmek için kişi kendisini olduğu gibi kabul etmelidir ve gerektiğinde bir uzmandan yardım almalıdır.

Kendini Değerli Hissetmek İçin Neler Yapılabilir?

Kendinizi değerli hissetmek için kendi başınıza yapabileceğiniz detaylar şu şekilde listelenebilir:

  • Güvendiğiniz kişilerle konuşmak
  • İyi yönlerini yazmak
  • Pozitif düşünmek
  • Dışarı çıkmak
  • Sağlıklı uyku
  • Günlük tutma

Değersizlik Hissi ile Başa Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Değersizlik hissi ile mücadele ederken dikkat etmemiz gereken ilk madde özgüvenini yükseltmektir. Kendini değersizlik hissetmekten kurtulmak için kişi kendini geliştirme fırsatları bulmalıdır. Eleştirileri fırsat olarak görmelidir. Değersizlik hissini yenerken pozitif tutumlar geliştirmek, mutlu olduğu anlata odaklanmak bireyi olumlu etkiler. Birey kendisini olduğu gibi kabul etmesi, kendisine öz şefkat göstermesi, zayıf yönlerini bilmesi değersizlik hissinden kurtulmak için dikkat etmesi gereken bir diğer nedendir.

Değersizlik Hissi Tedavisi Var Mıdır?

Bir uzmandan yardım almanız sizin için en iyi tedaviyi bulmanızı sağlar. Kendini değersiz hissetme psikoloji olarak kişiyi zorlayabilir. Terapi alarak kendini değersiz hissetme hastalığını aşabilirsiniz.

Değersizlik Hissi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kendimizi değersiz hissetmek günlük hayatı etkilediği bir noktaya gelirse tedavi olmama kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Kişi kendini yalnız ve değersiz hissetmek, hedeflerine ulaşmak için yeterli motivasyonu bulamamasına sebep olur. Bu nedenle bu duyguyla başa çıkabilmenin yollarını bulması gerekir.

Değersizlik Hissinin Oluşturabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?

Kendimizi değersiz hissetmek zamanla kendini işe yaramazlık hissine sebebiyet verir. Özellikle bir ilişkide kendini değersiz hissetmek ciddi sorunlara neden olabilir. Kendisiyle barışık olmayan birey ilişkide değersiz hisseder ve kendini sevilmeye layık görmez. Bu durum ilişkiyi olumsuz etkiler. Değersizlik hissi psikolojik olarak bireyi etkiler ve kişisel bakımını ihmal etmeye sebep olabilir. Değersizlik hissi ile zararlı alışkanlıklar edinebilir.

Değersizlik Hissi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kendini Değerli Hissetmek İçin Ne Yapmalıyım?

Kendinizi değerli hissetmek için meditasyon yapabilirsiniz. Olaylar karşısında olumlu düşünebilir, birlikte vakit geçirmek istediğiniz kişilerle konuşabilirsiniz. Ayrıca hayatınızda aktif olmak da kendinizi değerli hissettirebilir.

İnsan Kendini Ne Zaman Değersiz Hisseder?

İnsan bir ilişkide kendini değersiz hissedebilir. Bunun dışında iş ya da sosyal hayatta da değersizlik hissi olabilir. Travmatik bir olay yaşadığında, haksız eleştiriye maruz kaldığında, sevildiğini hissetmediğinde insan kendini hem psikolojk yönden değersizlik hissi altında bulur ve kendini kötü hisseder.

Değersizlik Bir Duygu Mudur?

Değersizlik hissi, kişinin kendini yetersiz ve önemsiz hissetmesine sebep olan bir duygudur. Bireyin kendini değersiz hissetmesi psikolojik ve duygusal sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.