Candida Diyeti Nedir?
Beslenme ve Diyet

Candida Diyeti Nedir?

4113 Görüntülenme 05/01/2023

Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Candida albicans mantarı bağırsaklarda bulunan ve enfeksiyona yol açan mantar türlerindendir. Bağırsak yapısında zararsız olarak yaşayan bu mantar, bazı sebeplerle vücutta vajinal mantar enfeksiyonları, bağırsak hastalıkları gibi hastalıklara yol açabilir. Bu mantar enfeksiyonu hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilir. Burun, vücut, ağız, ayak, sindirim sistemi ve kadın üreme organlarında sıklıkla görülen mantar çeşidi vücudun diğer bölgelerinde de hastalıklara yol açabilir. Candida diyeti ise bu mantarı içeren besinleri diyet listesinden çıkararak mantarları azaltmak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Candida diyeti kapsamında özellikle beyaz un, şeker ve peynir tüketiminden kaçınılır.

Candida Diyeti Nedir?

Candida diyetine adını veren candida bir mantar enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon kandida olarak adlandırılır. Kandida enfeksiyonu vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilir ve zaman içerisinde hem bedeni etkiler hem de sindirim sistemine zarar verir. Erkek ve kadınlarda görülen bu enfeksiyon, candida diyeti kapsamında uygulanan beslenme programı ile temizlenebilir. Bunu sağlamak için bu konuda uzman diyetisyenler ve beslenme uzmanları özel bir diyet listesi hazırlarlar. Bu diyet listesi candida mantarı diyet listesi olarak adlandırılır. Candida diyeti nedir sorusu kısaca; insan vücudunda ortaya çıkan candida mantarını temizlemeyi amaçlayan beslenme programıdır, şeklinde cevaplanabilir. Pek çok ülkede yaygın bir şekilde uygulanan diyet ülkemizde de sıklıkla kullanılır. Bu diyeti özellikle asitli ve şekerli besinleri sık kullanan kişiler uygular. Çünkü özellikle şekerli ve asitli gıdaların enfeksiyonu tetiklediği tespit edilmiştir. Ayrıca vajinal enfeksiyon ya da egzama gibi sorunlar yaşayan kişilere de candida diyeti önerilir. Candida diyeti özellikle diyetisyenler tarafından gündeme gelen bir diyet programıdır. Diyet uyguladıktan sonra vücut temizlenir ve ödemlerden arınmış olur. Kilo verme amacı dışında mantar temizleme amacına yönelmek isteyen kişiler bu diyeti uygulayabilirler.

Candida Diyeti Nasıl Uygulanır?

Candida diyetinin özü vücuttaki mantarın yok edilmesi için yapılan özel bir beslenme programından oluşur. Özellikle bu mantarın vücutta artmasına yol açabilecek besinlerin diyetten çıkarılmasına dayalı bir beslenme türünün benimsenmesidir. Candida nasıl yapılır sorusunu cevaplamak için öncelikle diyetin 3 aşamadan meydana gelen uygulamasını bilmek gerekir. Bu aşamalarda yapılan diyet planı şunlardır:

1 .aşama: Bu diyetin birinci aşamasında mantara yol açabilecek olan yasaklı besinlerin tamamı listeden çıkarılır. Candida diyetinde yenmesi yasak olan besinler; tahıl ürünleri, rafine şeker, meyve, süt ve süt ürünleri, kahve, alkol nişastası yüksek olan sebzelerdir. Bunlar tamamen listeden çıkarılır. Candida diyetinin özünde şekerin candida mantarını beslemesi ve çoğalmasına dikkat çekilir. Bu yüzden şeker dışındaki tahıl, süt, süt ürünleri, meyve, nişastalı besinler yasaklı besin listesinde yer alır.

2.aşama: Candida diyetinin ikinci aşaması ise diyete eklenen besinleri oluşturur. Bu besinler bağırsak florasını düzenleyecek olan probiyotik olarak adlandırılan yararlı bakterilerdir. Besin yoluyla alınan bu probiyotikler; kefir, yoğurt, elma sirkesi, turşudur. Candida diyetinin ikinci aşamasında yararlı probiyotiklere ek olarak faydalı yağlar da listeye eklenir. Bu faydalı yağlar; balık yağı, Hindistan cevizi yağı ve kuru yemişlerdir. Candida diyetinin 2. aşaması candida mantar semptomları geçene kadar uygulanan bir aşamadır.

3.aşama: Candida diyetinin 3 aşamasında candida mantarının yaratmış olduğu semptomların azaldığı gözlemlenir. Bu aşamada mantarın vücuttan atıldığı inanışı vardır ve bu aşamada yasaklanan besinler tekrar yavaş yavaş günlük beslenme programına dahil edilir.

Candida Diyetini Kimler Uygulamalıdır?

Candida diyeti sayesinde mantar enfeksiyonlarının semptomları hafifletilir. Candida diyeti özellikle katı kurallara sahip olan bir diyettir. Bu yüzden herkese uygun olmayabilir. Doktor tavsiyesi altında bu diyetin uygulanması daha doğru olabilir. Bu diyet ile vücuttaki mantarın yol açtığı enfeksiyon miktarı azalarak bağırsakların düzgün çalışması sağlanır. Bunun yanı sıra, bu diyeti vücudunda iltihaplanma yaşayan kişiler uygulayabilir. Aşırı kilo kaybının azaltması yönünde faydası vardır. Kalp damar hastalıkları olan kişilerde candida diyeti ile etkili sonuçlar ortaya çıkar. Obezite hastalığı olan, diyabetik sorun yaşayan, metabolizmayla ilgili sıkıntı yaşayan kişileri bu diyeti uygulayabilir. Özellikle gün içerisinde stres ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde bulunan kişilerde candida mantarının çoğaldığı gözlemlenmiştir. Yüksek oranda karbonhidrat ve rafine şeker kullanan kişilerde candida mantarı aşırı derecede çoğalır ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Depresyon, sinirlilik, ruh hali değişimleri candida mantarının yol açtığı enfeksiyonunun belirtileri arasında yer alır. Bu gibi durumlarda sağlık kontrolü yapılarak ve doktora danışılarak candida diyetine başlanılabilir. Candida diyeti programı uygulanırken alkol, kafeinden uzak kalmak diyetin etkisini olumlu yönde etkiler.

Candida Diyetinin Temel Unsurları Nelerdir?

Diyetinin yapılma amacı Candida mantar enfeksiyonunu gidermektir. Dolayısıyla Candida diyeti kilo vermeye yönelik bir program değil, hastalık sürecini iyileştirmeye yönelik olarak hazırlanan bir beslenme programıdır. Mantar enfeksiyonun belirtileri yok oluncaya kadar bu diyet uygulanır. Diyetin temel unsurları şu şekilde listelenebilir:

  • Şeker içeriği azaltılarak hazırlanmış bir diyet beslenme programı,
  • Probiyotik içeren besinlerin ve takviyelerin kullanılması,
  • Sarımsak gibi mantarı önleyici besinlerin ve takviyelerin kullanılması.

Candida Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Bu mantarın yol açtığı enfeksiyonun başlıca genel belirtileri şunlardır:

  • Hafif derecede depresyon,
  • Besin alerjisi,
  • yorgunluk,
  • Sindirim sorunları,
  • Mantar enfeksiyonları
  • Beyin sisi,
  • Sinüs enfeksiyonları,
  • Eklem ağrıları.

Candida Diyetinde Yasaklı Besinler Nelerdir?

Bu diyeti uygularken yasaklı besinler; et grubu, yüksek şeker içerikli meyveler, süt ürünleri, tahıl grubu, şekerli yiyecek ve tatlandırıcı ürünleri soslar ve içeceklerdir.

Şekerli yiyecekler ve tatlandırıcılar: Pekmez, nal, mısır şurubu, şeker, aspartam, maple şurup.

Yüksek oranda şeker içeren gıdalar: Pirinç, arpa, çavdar, buğday, beyaz un, glüten içeren tüm tahıllar.

Soslar: Ketçap, barbekü sosu, mayonez, soya sosu.

Et: İşlenmiş et ve ürünleri, ton balığı, kılıç balığı, kabuklu deniz ürünleri.

İçecek grubu: Gazlı içecekler, siyah çay, meyve suları, kahve, enerji içecekleri, alkollü içecekler.

Candida mantarı diyeti uygulaması zor ve karışık bir diyet olarak bilinir. Diyete ya da diyet programına başlamadan önce diyetisyen ve uzman bir hekime görünmekte fayda bulunur.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.