Basen Nedir? Basen Bölgesi Neden Yağlanır?
Beslenme ve Diyet

Basen Nedir? Basen Bölgesi Neden Yağlanır?

2742 Görüntülenme 22/11/2023

Basen, özellikle kadınların muzdarip olduğu ve yağlanmaya müsait olan bölgelerden biridir. Bu bölgedeki yağlanma düzenli spor ve beslenme programına rağmen yok edilemeyebilir. Genetik faktörler, yaş, vücut yapısı ve ağırlığı gibi faktörler de bölgesel yağlanmalarda etkili olabilir.

 Basen Nedir?

Basen, kalçanın en geniş noktasından alınan ölçü ile tespit edilebilir. Kalori yakımının en zor olduğu bölgelerinden biri olduğu için çoğu insan basen eritme sorunundan şikayetçidir. Basen oluşumunda östrojen hormonu büyük rol oynar. Östrojen hormonunun miktarı ergenlikle birlikte artar ve kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla bulunur. Bu hormon kalçanın yuvarlaklaşmasını sağlarken bacak ve kalça kısmında yağ depolanmasına da vesile olur. Bunun sonucunda armut tipi vücut olarak adlandırılan vücut tipi ortaya çıkar.

 Basen Bölgesi Neresidir?

Basen nedir sorusunun cevabı en kısa yolla bel ile kalça arasında bölüm şeklinde verilebilir. Kalça ve bacak genişlemesi, basen bölgesindeki yağların artığına dair bir uyarı verebilir. Bu bölgenin genişlemesi genetik özelliklere bağlı olabileceği gibi beslenmeye ve hayat tarzına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Diğer bölgelerin aksine basen bölgesindeki yağları yok etmek zor olsa da imkansız değildir. Basen eritme için ne yapılmalı diye düşünüyorsanız; hayat tarzınızdaki ufak değişiklikler, spor ve düzenli bir hayat ile basen eritme ve basen bölgesinin incelmesi mümkündür.

 Basen Bölgesi Neden Yağlanır?

 Genetik Faktörler

Basen neden olur sorusunun cevaplarından ilki şüphesiz ki genetik faktörlerdir. Vücudunuz genetik olarak bölgesel yağlanmaya yatkınsa bu durumda basen bölgeniz diğer bölgelerinize oranla daha geniş olabilir. Genetik yatkınlığa bağlı olarak vücuttaki yağlar cilt alt dokularında ve üst yüzeylerde birikir. Eğer ailenizde basen bölgesinde yağlanma sorunu yaşayan kişiler varsa sizde de buna bağlı olarak oluşma olasılığı yüksektir.

 Hormon Dengesizliği

Östrojen hormonunun dengesizliği basen bölgesinde yağlanmalara sebebiyet verebilir. Kadınlarda 2 kat fazla olan östrojen hormonunun miktarının artması kalça ve basen bölgesinin yağlanmasına yol açabilir. Östrojen çoğunluğu yumurtalıklardan bir kısmı da yağ hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun dengesizliği sonucunda basen kalınlaşmasının yanında adet düzensizlikleri de görülebilir. Östrojen hormonu gibi insülin hormonu da bu noktada etkilidir. Özellikle bel çevresinde kalınlaşma yaşayan kişilerde insülin hormonu yüksekliği saptanabilir.

 Yaşam Tarzı ve Beslenme

Basen bölgesindeki yağlanmanın yoğun olmasında beslenme ve yaşam tarzı etkili olur. Fast-food, cips, kola gibi yüksek kalorili besinler bölgesel yağlanmaların hızlanmasına yol açar. Ayrıca östrojen miktarını artıran işlenmiş et ürünleri, hamur işleri vb. yiyecekler de basen bölgesindeki yağlanmalara önayak olur. Alkol tüketimi, düzensiz uykuya ve sağlıksız beslenme düzenine bağlı olarak gelişen düzensiz iştah gibi faktörler de basen yağlanmasının nedenleri arasında sayılabilir.

 Fiziksel Aktivite Eksikliği

Basen bölgesinin en büyük düşmanlarından biri de hareketsiz ve durağan bir yaşamdır. Basen neden olur sorusunun en yaygın cevabı masa başı iştir. Masa başı bir işiniz varsa ve saatlerce oturduğunuz yerden çalışıyorsanız kilo almanız ve aldığınız kiloların bölgesel olarak bir noktada birikmesi oldukça doğaldır. Basen eritme odaklı egzersizlerden destek almak ve hayatınıza hareket getirmek bölgesel yağlanmayla verdiğiniz savaşa destek olur.

Metabolizma Hızı

Basen bölgesindeki yağların birikmesi metabolizma hızına da bağlıdır. Metabolizma hızı ne kadar yüksekse vücudun yağları yakabilme kabiliyeti de o denli fazladır. Metabolizma hızı genetik faktörlere, hormon dengesizliğine, beslenme tarzına göre değişkenlik gösterebilir. Metabolizma hızını artıran besinler bulunur ve bu besinleri tüketerek metabolizma hızınızı artırabilir basen eritme sürecinizi etkili kılabilirsiniz.

 Basen Eritme Yolları Nelerdir?

 Dengeli Beslenme

Basen eritme için ne yapılmalı sorusunun ilk cevaplarından biri şüphesiz dengeli ve düzenli beslenmedir. Beslenme düzeniniz eğer tek yönlü ise; örneğin sürekli hayvansal yağ tüketiyorsanız bu yağlar basen bölgesinde toplanır. Tek yönlü ve dengesiz beslenmek bölgesel yağlanma için risk teşkil edebilir. Bu yüzden beslenme programınızı dengeli ve düzenli hale getirmelisiniz. Sağlıklı yağlardan, karbonhidratlardan ve proteinlerden yararlandığınız bir programı uzman bir diyetisyenle birlikte hazırlayabilirsiniz.

Kardiyovasküler Egzersiz

Pek çok kas grubunu aynı anda çalıştıran kardiyovasküler egzersizler, kalp atış hızını da yükselterek kilo kaybını destekler ve basen bölgesinin incelmesine katkı sağlar. Koşu, yüzme, bisiklet, yürüyüş, danslar, kayak vb. aktiviteler kardiyovasküler egzersiz kapsamına girer ve bu egzersizler düzenli yapıldıkları takdirde bölgesel birikmiş yağlara karşı etkili olur.

Kuvvet Antrenmanı

Basen için egzersiz yapmak aslında tüm vücudu güçlendirmek adına faydalıdır. Kuvvet antrenmanları kas kütlenizin korunmasına ve kaslarınızın daha kuvvetli olmasına yardımcı olurken basen eritme sürecinizi destekler. Kuvvet antrenmanları sayesinde basen eritme sürecinizde kaslarınızdan değil yağlarınızdan kaybetmiş olursunuz. Kuvvet antrenmanları aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakım sürecinin hızlanmasına da katkı sağlar.

 Bölgesel Hareketler

Basen eritme sürecinizde kardiyovasküler egzersizlerden ve kas antrenmanlarından yararlandığınız gibi bölgesel hareketlerden de mutlaka destek almalısınız. Bölgesel hareketler tek bir bölgeyi hedef alır ve o bölgedeki yağların eritilmesinden sorumludur. Basen, kalça ve uyluk bölgesini hedef alan egzersizler düzenli yapıldıkları takdirde bölgesel incelme adına oldukça faydalı olur.

 Basen Eritmek İçin Uygulanan Etkili Egzersiz Önerileri Nelerdir?

 Düzenli Yürüyüş

Yürüyüş yapmak basen eritme serüveninizde size destek verecek adımlardan biridir. Günlük hayatınıza yürüyüşü adapte ederek idealinizde forma daha kolay ulaşabilirsiniz. Gideceğiniz yerlere mümkünse yürüyerek gidebilir veya birkaç durak önceden inerek yürüyebilirsiniz. Dilerseniz bir spor salonuna kaydolabilir ve yürüyüş bandını da kullanabilirsiniz. Günlük 1 saat yürüyüş basen eritme adına oldukça fayda sağlar.

 Squat (Çömelme)

Squat, basen eritme ve kalça şekillendirme için en sık yapılan hareketlerden. Squat için ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve ellerinizi öne doğru uzatın. Vücudunuzu dik tutun ve dizlerinizi hafifçe bükerek kalçanız dizinizin altına gelene kadar çömelin. Basen ve kalça kaslarınızı güçlendiren squatı egzersiz programınıza ekleyebilirsiniz.

 Lunge (Adım Atma)

Basen ve bacak bölgesindeki büyük kas gruplarını hedef alan lunge hareketi ile basenlerinizdeki yağları eritebilirsiniz. Bu hareket için ayakta dik biçimde durmalı ve bir ayağınızı dizinizi doksan derece bükerek öne doğru uzatmalısınız. Diziniz yerle 90 derecelik açı yapacak şekilde bükülmeli. Ardından tekrar ayağa kalkmalı ve aynı hareketi diğer bacağınız için de yapmalısınız.

 Hip Thrust (Kalça Fırlatma)

Kalça kaslarını şekillendiren hip thrust hareketi, vücut ve basen şekillendirmek için de birebirdir. Bu egzersiz temelde sırt üst yatarken kalçayı yukarı kaldırmaya dayanıyor. Spor salonunda ağırlıkla yapabileceğiniz kalça fırlatma egzersizinde sırt üstü yattıktan sonra kalçanızı kaldırmalı, bacak ve kalça kaslarınızı sıkmalısınız.

 Side Leg Raises (Yan Bacak Kaldırma)

Basen bölgesinin sıkılaşmasını sağlayan yan bacak kaldırma hareketi içinse yan yatmalı ve elinizi başınızın altına yerleştirerek destek sağlamalısınız. Ardından üstte olan bacağınızı kaldırmalısınız. Daha sonra aynı hareketi diğer taraf için yapabilirsiniz. Dilerseniz bu hareketi ağırlık kullanarak da yapabilirsiniz.

 Basen Eritme Egzersizleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Basen için egzersiz yaparken verimliliği artırmak için yeterli miktarda su tüketmeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmelisiniz. Ayrıca basen eritme egzersizlerini düzenli olarak yapmalı ve bu süreçte hareketli bir yaşam tarzı benimsemeye özen göstermelisiniz.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.