Aristo Diyeti Nasıl Yapılır?
Beslenme ve Diyet

Aristo Diyeti Nasıl Yapılır?

4069 Görüntülenme 13/12/2022

İsmini ünlü filozof Aristoteles’ten alan Aristo diyeti, yaşam tarzınıza ve genetik yapınıza göre uyarlanmış bir beslenme düzenidir. Bir nevi vegan beslenme şekline benzeyen Aristo diyetinde; hayvansal gıdalardan olabildiğince uzak durulur,  bol bol taze meyve, sebze ve kuru bakliyat tüketilir, glütensiz beslenilir ve  haftada 1-2 gün detoks yapılır. Aristo diyeti temelde tek başına bir diyet programı olmayıp ruhu ve zihni temizleme sanatıdır. Hormanları, duygu ve düşünceleri dengeleyen yaşam programı, kişinin ihtiyacına ve vücuduna göre yağdan kilo verdiren bir beslenme şeklidir.

Aristo Diyeti Nedir?

Üç öğün beslenmeden oluşan Aristo diyeti, çiğ meyve ve sebze tüketmeye dayalı bir diyet türüdür. Aristo diyeti kısa süreli bir diyet programı olmadığı için klasik diyetlerde yaşanan el ve ayak titremesi, kilo verememe, yorgunluk, açlık hali, direnme gibi olumsuz durumların yaşanmasını önler. Bedensel ve zihinsel bir hafifleme sağlayan beslenme şekli, hızlı ve kalıcı olarak kilo vermeyi sağlar. Yaşam tarzı haline getirilebilecek bu beslenme modeli, farkındalığı artırarak daha sağlıklı ve mutlu bir yaşamı mümkün hale getirir. Minimum 3 hafta uygulanması gereken Aristo diyeti; zihnini arındırma, ruhunu arındırma ve bedenin arındırma olmak üzere üç tip arınma kapsamında ilerler.

Aristo Diyeti Nasıl Yapılır?

Metabolizma hızlandırıcı olan beslenme tarzında kişi, kaygıdan bağımsız olarak her geçen gün zayıflar ve incelir. Aristo diyetine başlamadan önce kişinin herhangi bir hastalığa olan yatkınlığına, duygu durumuna, atalardan taşıdığı kodlamalara, var olan hastalığına, vücudunun ağrıya nasıl tepki verdiğine, herhangi vitamin ve mineral eksikliği olup olmadığına bakılır. Bedeni ve zihni bozan, kilo alımını gerçekleştiren sebeplere değil, sonuca bakılır. Aristo diyetini beslenme tarzı olarak benimseyen kişiler, duygu durumunu etkileyen düşünceler ile mücadele etmeyi de öğrenir. Diyetin ilk aşamasında 10 gün boyunca çöp gıda olarak isimlendirilen hayvansal ve glütensiz besinlerin tüketilmemesi gerekir. Glütensiz ve hayvansal gıdalar, ikinci haftadan itibaren haftada bir veya iki kez tüketilebilir. Porsiyon ölçümünün olmadığı bu diyette ilk haftadan itibaren bağırsaklar sağlıkla çalışmaya başlar. Süreç içinde acıkmaya sebep olan gıdaların hiçbiri tüketilmediği için kişi daha yavaş yer ve az porsiyonlarda dahi tok hisseder. Diyet süreci üç, dört ve beşinci haftalarda da bu şekilde devam eder. Üç öğünden oluşan diyette, çok acıkıldığı zaman ara öğün yapılabilir. Beslenme programında mutlaka sarı kantaron, kızılcık, papatya gibi bitki çaylarına da yer verilir. Sıvı tüketimi, yaşam akışının devamını ve vücudun dengelenmesini sağlar. Aristo diyeti ile kişi kendini daha sağlıklı, daha hafif, daha zinde ve daha az kaygılı hissettiği için ilk haftadan itibaren kilo kaybı yaşanır. Bu diyette bulunan tarifler, Antik Yunan’da günlük hayatta mutfakta kullanılan malzemelere dayanır. Sağlıklı hedefleyen bu diyetin kuralları şu şekilde sıralanabilir:

  • 21 gün boyunca meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Meyvelerin ve sebzelerin çiğ tüketilmesi gerekir. Semizotu, lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, börülce, marul, kereviz gibi sebzeler mutlaka diyette yer almalıdır.
  • İşlenmiş gıdalar tüketilmemelidir.
  • Özellikle ilk 2 hafta boyunca balık, tavuk, yumurta, süt, peynir ve yoğurttan uzak durulmalıdır.
  • Glüten içeren hiçbir şey yenmemelidir.
  • Üç ana öğün asla atlanmamalıdır.
  • 08:00’de kahvaltı yapılmalı, 19:30’dan önce de akşam yemeği yenmelidir.
  • Günde en az 10 bardak su içilmelidir.
  • Mutlaka 10.000 bin adım atılması gerekir.

Aristo Diyetinde Yenilmemesi Gereken Besinler

Diyet sürecinde yenilmemesi gereken besinler şu şekilde listelenebilir:

Glütenli gıdalar: Çavdar ekmeği, beyaz un, tam buğday unu, makarna, yulaf ve yulaflı bisküviler, bulgur vb.

Kek, börek, poğaça gibi çeşitli hamur işleri.

Sebzeler: Patates, havuç, bezelye gibi yüksek oranda şeker içeren sebzeler.

Meyveler: Portakal, karpuz, kiraz ve şekerli meyveler.

İçecekler: Şekerli meyve suyu, kahve.

Aristo Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aristo diyetinde besinlerin miktarları ve porsiyonları belirlenmediğinden her öğünde sadece bir tabakta yemek yemelisiniz. Tabağınızı doldurmamaya ve çoğu zaman hiçbir şey yememeye özen göstermelisiniz. Fruktoz değeri az olan meyveleri ve yeşil sebzeleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Glüten içeren gıdalardan, işlenmiş besinlerden uzak durup her gün 2.5 litre su içebilirsiniz. Tüm bunlardan ayrı olarak en önemli nokta zihninizi, ruhunuzu ve bedeninizi rahatlatmanızdır.

Aristo Diyeti ile Kilo Verilir mi?

Kilo verme süreci kişinin cinsiyetine, yaşam tarzına, kilosuna, boyuna, metabolizma hızına ve gün içindeki hareket durumuna göre değişkenlik gösterir. Diyetin kurallarına tam olarak uyulduğunda, beslenme düzenine dikkat edildiğinde haftada bir beden, ayda ise 2 beden incelmek mümkündür. Aristo diyeti ile 20 günde kilonuzun ortalama %10’unu vermeniz beklenir.

Paylaş
Görüşmeyi Başlat
Canlı Destek - İyi ki Sen
Merhaba,

Alanında uzman psikolog ve diyetisyenler ile online görüşme planlamak için danışman profil sayfalarındaki "Randevu Al" butonunu kullanabilirsiniz.

Whatsapp üzerinden İyi ki Sen canlı destek ekibimize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz.