Ailede veya daha önceki nesillerde yaşanan travma, haksızlık, göç, yok sayma gibi travmatik olaylar, sistemik ve biriktirilmiş duygu ve davranışlar şeklinde ortaya çıkar. Aile dizimi çalışması ile kişilerin geçmişte yaşanan olaylara takılı kalması ve bunun fark edilmesi amaçlanarak çözülmesi sağlanır. Belirli aralıklarla ve grup çalışması halinde yapılan aile dizimi terapisi, kuşaklar öncesinden başlayan ve aile bireyleri arasında görünmez bağ ile bağlı olan olaylar diziminden en az düzeyde etkilenilmesi sağlanır. Nesilden nesle aktarılan ve aile içerisinde yaşanan tüm olumsuzlukların kişilerin kaderini etkilemesinde önemli rol oynaması neticesinde bireylerin yaşanan tüm duygu durum bozukluklarının aile dizimi terapisi ile giderilmesi beklenir.
Aile Dizimi Nedir?
1990’lı yıllarda psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan psikoterapi yöntemi, aile dizimi nedir sorusunun ilk temelini taşır. Aile dizimi nedir sorusuna daha net bir şekilde yanıt vermek gerekirse; kuşaklar öncesinde yaşanan olumsuzlukların sonraki nesillere psikolojik olarak aktarılmasıdır demek mümkündür. Geçmiş ile görünmez bir bağ taşıyan insanlar, geçirdiği psikolojik rahatsızlıkların büyük bir çoğunu atalarının yaşadığı olaylar silsilesi nedeniyle yaşar. Aile fertlerinin DNA’larına kazınan bu olumsuz olaylar, kişilerin doğdukları aileyi etkiler ve bugün oldukları kişi haline getirir. Ailelerde kaza, travmatik ve ani ölüm, şiddet, intihar, kürtaj, suç işleme, anne baba rolünden kaynaklanan durumlar aile diziminde kopukluklar meydana gelmesine sebep olur. Aile dizimi içerisindeki bu kopmalar, gelecek kuşakların kaderini de derinden etkiler. Bu olumsuz durumların iyileştirilmesi için aile dizimi terapisi gerçekleştirilir. Bu sayede kişilerin ailelerine içsel anlamda geri götürülmesi ve kendi iç dünyalarında onlar ile barışması sağlanmaya çalışılır. Bu barışmaların gerçek dünya ile bir ilişkisi olmayıp, somut bir onarım ve barışmadan söz edilemez.
Aile Dizimi Terapisi Nedir?
. Geçmişle ilgili ailevi konularda sorun yaşayan kişileri iyileştirmeyi amaçlayan aile dizimi, aile fertleri ile temiz ve yeni baştan bir ilişki kurulmasına yardımcı olur. Aile sisteminde yaşanan problemler nedeniyle yaşanan korkular, kaygılar, özgüven eksikliği, saldırganlık, öfke gibi duydular, aile dizimi terapisinden sonra yerini güvene, daha yüksek özgüvene ve daha uyumlu davranışlara bırakır. Aile dizimi terapisi sayesinde, aile sisteminde kopma ve bozulmaların neden olduğu düşünülen kişilik bozukluğu, kaygı bozukluğu, takıntılar gibi pek çok önemli rahatsızlık çözüme kavuşturulur. Bu terapi bireysel olabileceği gibi grup halinde de uygulanabilir. Aile dizimi terapi sürecinde bireyler içinde yaşayıp gerçekleştirdiği bir onarım ve yenilenmeden geçer.
Aile Dizimi Terapisinin Amacı
Terapide aile dizimi yapılan kişinin aile bağları ortaya çıkarılır. Bununla birlikte birey ailede kendisini kiminle özdeşleştiriyor ise bunun farkına varmaya başlar. Terapiye katılan kişilerin kendisi ile özdeşleştirdikleri kişiden farklı bir kişi olduklarının farkına varabilmesi için şans verilir. Eğer bu farkı keşfedemezlerse başarılı olana dek terapi çalışmalarına devam edilir. Terapide kişinin ailesinde önceden yaşanmış olan olaylar ile bağ kurabilmesi için bir aracı yer alır.
Aile Dizimi Terapilerinde Travmatik Olaylar
Aile dizimi nedir sorusunun yanıtının temelinde bazı travmatik olayların kişilerin hayatını önemli ölçüde etkilemesi yer alır. Aileler arasındaki bağda zedelenme söz konusu olduğunda bir sonraki nesillerin hayatını etkileyen bazı psikolojik sorunlar meydana gelebilir. Aile dizimi terapistinin geliştiricisi olan Hellinger, soyağacının zedelenmesine yol açan travmatik olayları belirlemiştir. Bu travmalar arasında ailenin geçmişinde yaşanan cinayet olayı, ani ölüm meydana gelmesi, intihar etme, aldatılma, isteksiz veya gönülsüz birliktelik yaşama gibi durumlar yer alır. Bununla birlikte terk edilme, taciz veya tecavüz, boşanma, işkenceye maruz kalma, düşük yapma, evlilik dışı çocuk sahibi olma, evlatlık verilme ya da evlatlık verme, doğuştan gelen zihinsel ve bedensel rahatsızlıklar da travmatik olaylar arasındadır. En nihayetinde geçmişte yaşanan olumsuz durumların şimdiki zamanda fiziksel ya da psikolojik sorunlar olarak kendini göstermesi, aile dizimi nedir sorusunun yanıtını taşır. Örnek olarak bireyin büyük dedelerinden birisinin bir cinayet işlemesi ve suçluluk duygusu hissetmesi sonucunda aile bağları ile nesiller boyunca kendini göstererek bireyin depresyon sorunu yaşamasına sebep olmasıdır.. Bir başka aile dizimi örneğinde ise bir kadının sevgilisi tarafından aldatılması, daha sonra başka birisi ile evlenip çocuk sahibi olması sonucunda kadının yaşadığı yoğun acı çocuğa geçebilmektedir. Bir başka adamdan dünyaya gelmiş olan çocuk, annesinin yaşadığı hisleri miras aldığı için karşı cinse güvenmemekte ve her zaman şüphe duygusu ile yaşayabilmektedir.
Aile Dizimi Terapisinin Fayda Sağlayacağı Sorunlar
Aile dizimi nedir ve hangi sorunlarla baş etmek için uygulanır sorusu, günümüzde yaygın olan psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkların giderilmesi için en çok merak edilen konular arasında yer alır. Aile dizimi nedir sorusuna kişilerin atalarından miras kalan problemlerin yaşamında farklı boyutlarda sıkıntı yaşanması halidir demek mümkündür. Aile dizimi terapisi ile çözülebilen bu sorunlar, kişilerin kendileri ile de barışık olmasını sağlar. Bu terapinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar arasında depresyon, kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluklar, uyku bozukluğu, yeme bozukluğu, fobiler, kadın ve erkek ilişkileri, cinsel isteksizlik gibi psikolojik problemlerdir. Bunun yanı sıra sindirim, kanser, sinir hastalıklarında da aile dizimi terapistinin fayda sağladığı bilinir. Bu terapi yöntemi sayesinde kişiler hem sorunlarından kurtulma şansı elde eder hem de aile fertleriyle olan sorunlarını çözerek iyi bir iletişim kurma avantajına sahip olur. Aile dizimi terapisi aynı zamanda maddi olumsuzlukların giderilmesi, kişilerin işinde başarılı ve daha güçlü bir birey haline gelmesi amacıyla da yapılır.