Pasif Agresiflik Nedir? Pasif Agresif Özellikler Nelerdir?
Pasif agresif bozukluk, kişinin dış dünya ile güvenli bağ kuramadığı durumlarda pasif davranışlar sergilemesi olarak tanımlanabilir. Bazı zamanlarda bir çoğumuz, bir isteği önce onaylayıp sonrasında reddetmek gibi pasif agresif davranışlar sergileyebiliriz. Fakat bunun üzün süre devam ederek kronik bir hal alması ve buna bazı farklı semptomların da eşlik etmesi kişilik bozukluğu olarak nitelenmesine sebep olur. Pasif agresif ne demek ve pasif agresif kişilere nasıl davranılmalı şeklindeki soruların yanıtları için öncelikle rahatsızlığın tanımının iyi yapılması gerekir.
Pasif Agresiflik Nedir?
Pasif agresif kişinin karasızlık ve pasif agresiflik gibi davranışları uzun süre tekrarladığı bir kişilik bozukluğudur. Karasızlık, çoğumuzun bildiği üzere herhangi bir şeyin seçimini yapamama ve karar verememe durumudur.
Pasif agresif nedir sorusuna, pasif agresif davranış; kişinin yaşadığı olumsuz duygu ve düşünleri dürüst ve açık bir şekilde değil, dolaylı ve etkisiz bir şekilde ifade etme biçimidir. Bu davranış biçimi kişinin özel hayatını ve çevresindekilerin yaşamını olumsuz etkiler.
Pasif Agresif Belirtileri Nelerdir?
Söylenen ve yapılanlar arasında sürekli tutarsızlık olması ve her durumda karar vermede güçlük çekme gibi davranışlar bu kişilik bozukluğunun yaygın belirtilerindendir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilen pasif agresif belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Saygılı olmak ama otoriteyi kabullenmemek,
- Üzerine aldığı işi tamamlamamak için sürekli bahaneler uydurmak
- Eleştirel ve öfkeli davranışlar
- Olumsuz davranışların yanı sıra öte yandan pişmanlık duymak
- Değersizlik ve yorgunluk hissi
Pasif Agresif Davranış Örnekleri Nedir?
Pasif agresif davranış örnekleri gösteren kişilere çoğunlukla negatif ve tutarsız davranışlar sergiler. Bu tür davranış örnekleri şunlardır;
- Toplantı veya derse gitmek istemediği için bahaneler uydurmak veya zamanda gitmeyip gecikmek
- Üzücü ve kırıcı bir davranış karşısında sessiz kalmak ve karşı tarafın anlamasını bekleyip anlaşılmadığı zamanlarda öfkelenmek
- Karşısındaki kişinin görünümü veya duyguları ile ilgili iyi niyetli görünen alaycı ve iğneleyici tavırlar sergilemek
Pasif Agresif Özellikleri Nelerdir?
Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler kendilerine has davranış özellikleri bulunur. Bu davranışlar genellikle şu şekildedir;
- Basit konulara alınganlık gösterip surat asmak
- İşler istediği gibi gitmeyince suçlayıcı ve öfkeli davranmak ama pişman olmak
- Haksızlığa uğradığını ve takdir görmediğini düşünmek
- Hayır demekte ve duygularını anlatmakta zorlanma
- Gelecek kaygısı ile gelişen güvensizlik duygusu
Pasif Agresif Davranışlar Neden Oluşur?
Kişinin huzursuz ve mutsuz olmasına neden olan pasif agresif davranışlar çocukluk ve gençlik çağında kendini belli etmeye başlar. Erken yaşta çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bu davranışlar bazen giderek azalır. İlerleyen ve sürekli hale gelen bu tip davranışlar ise kişilikte bozulmalara yol açar.
Çocukluk çağında yaşanan olumsuzluklar bu davranışlara neden olabildiği gibi bu davranışlar genetik bir mirasta olabilir. Bunun dışında bu davranışları tetikleyen bazı psikolojik rahatsızlıklar ve madde bağımlılığı da olabilir.
Pasif Agresif Davranışların Kökeninde Ne Yatıyor?
Pasif agresif davranışların kökeninde çocuklukta yaşanan bazı durumlara karşı gelişen duygular olduğu öngörülür. Yapılan bazı çalışmalarda çocukken ebeveynlerinden yeterli ilgi görememe, aile içinde psikolojik veya fiziksel şiddet olaylarının yaşanması ve kararsız tutum ve davranışlara maruz kalmak çocuğun öfke duymasına ve bunu bastırmasına neden olur. Kızıp öfkelendiği başka bir durum karşısında da duygusunu gizlemeyi ve etkisiz bir yolla ifade etmeyi seçer.
Pasif Agresif Davranışların Altında Yatan Psikolojik Sorunlar Nelerdir?
Araştırmacılar pasif agresif davranışların altında genetik bir bozukluk veya psikolojik sorunlar olabileceğini de ifade eder. Çoğunlukla potansiyel sorunlar şöyle sıralanabilir;
- Şizofreni
- Bipolar Bozukluk
- Depresyon
- Anksiyete
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
Pasif Agresif Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Pasif agresif bozukluk ve evlilik, iş hayatı ve arkadaşlık gibi ilişkilerin zedelenmesine neden olabilir. Psikolojik rahatsızlıklar konusunda dalında uzman doktor, psikolog veya psikiyatri uzmanından yardım alarak bu problemin üstesinden gelinebilir. Başvuracağınız uzman tespit için çeşitli sorular sorup anketler yaparak pasif agresif kişilik bozukluğu testi yapabilir. Tespit için kişinin;
- Kişilik özellikleri ve davranışlarına
- Sorumluluklarına yerine getirip getirmediklerine
- Aile ilişkilerine
- Gelecek ile ilgili düşüncelerine
- Madde bağımlılığına
- Duygularından farkında olma ve ifade ediş şekline bakabilir.
Pasif Agresif Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Bu tür kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde kökleşmiş duygular ve davranışlar bulunduğundan davranışlarında olan bozukluğun farkına pasif agresif tedavisinde kullanılan yöntemleri kendisi istemesi başarıyı arttırır. Sağlık uzmanı pasif agresif kişilik bozukluğu tedavisi için gerekli gördüğü ilaçları reçete edebilir ve terapi yöntemleri uygulayabilir.
Pasif Agresif Kişilere Karşı Nasıl Davranmalıdır?
Bu tarz kişilere yardım etmek için pasif agresif kişilere nasıl davranılır bilmek gerekir. Bu kişiler duygularını etkili bir şekilde göstermedikleri için bir durum karşısında açık ve net olmak ve duygularını göstermekten çekinmemesi için yardımcı olmak önemlidir.
Genellikle olumsuz düşünceler içerisinde oldukları ve takdir edilmediklerini düşündükleri için düzgün yaptıkları bir işte takdir etmek bir sonraki iş için teşvik edici olabilir.
Pasif Agresif Davranışlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Bu tür davranışlarınızın olduğunu fark ettiğinizde bu konuda size yardım edebilecek bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşebilirsiniz. Düşüncelerinizi ve hislerinizi paylaşacağınız bu uzman; nelerin bu tutumlara sebep olduğuna ve bu tür davranışları nasıl değiştirebileceğiniz konusunda yol gösterebilir. Bu sayede daha sağlıklı ilişkiler kurup yaşamdan zevk alabilirsiniz.
Pasif Agresif Kişilerle İlişkilerde Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?
Bu kişiler genellikle pasif agresif olduklarının farkında değildirler. Basit bir durum karşısında alınganlık gösterip huzursuzluk çıkarabildikleri için neyin onları kızdırıp küstürdüğünü anlamak zordur.
Okul ve iş yaşamında derslere ve toplantılara sürekli geç kalıp bahanelerin arkasına sığınmaları bir süre sonra işerin yolunda gitmemesine ve aksaklıklar oluşmasına neden olur. Bu ve benzeri durumlar ilişkilerin zamanla bozulmasına neden olur.
Pasif Agresif Davranışlar Ruhsal Sağlık Sorunlarıyla Nasıl İlişkilendirilebilir?
Pasif agresiflik tam anlamıyla tıbbi bir sorun değilse bile diğer ruhsal sağlık sorunları olan kişilerde bu tip davranışlar görülebilir. Bu tip davranışların borderline kişilik bozukluğu ve narsistlik kişilik bozukluğu tanısı konulan kişilerde yaygın olarak görüldüğü söylenir.
Pasif Agresif Davranışlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Pasif agresif kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır?
Direkt ilişki kurmaktan kaçınma; sık sık kızgınlık, pişmanlık, alınganlık gibi duygular yaşama ve şikayetçi ve memnuniyetsizlik hali genel belirtiler arasındadır.
Pasif agresif kişiler nasıl davranır?
Bu kişilerin genellikle söyledikleri ile yaptıkları arasında tutarsızlık vardır, üzerlerine aldıkları işleri geciktirirler ve eleştiriye dayanamazlar.